Już jutro na blogu kolejne ciasto z serii "drożdżowe" :) A będzie to WARKOCZ DROŻDŻOWY Z ORZECHOWYM NADZIENIEM. Serdecznie zapraszam.
piątek, 17 stycznia 2014
Drożdzowe z cynamonem
Coś dla wielbicieli cynamonu w dość dużej dawce. Pyszne (zwłaszcza na ciepło), nie za słodkie, z mocną nutą cynamonu. Pycha... Ja odmówiłam sobie obiadu na korzyść dwóch kawałków tego bardzo smacznego ciasta. Robi się szybko i łatwo, więc jak ktoś ma ochotę na drożdżowe to polecam.
SMACZNEGO!
Składniki:
280g mąki wymieszać z cukrem waniliowym, drożdżami oraz solą.
60g masła rozpuścić w rondelku z dodatkiem mleka, zdjąć z ognia i wlać 60 ml wody oraz aromat waniliowy. Odstawić na kilka minut, a następnie dodać do mąki z drożdżami i dokładnie wymieszać.
Masę delikatnie połączyć z jajkami, po czym wsypać 90g mąki i wyrabiać przez jakiś czas, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (ok 1.5 godziny).
60g masła rozpuścić i wystudzić. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść z dodatkiem pozostałych 90g mąki, po czym rozwałkować na dość spory placek. Posmarować roztopionym masłem. Posypać brązowym cukrem i cynamonem. Placek pokroić wzdłuż dłuższego boku na paski o wysokości formy, w której będzie ciasto pieczone (szerokość pasków to szerokość formy).
Paski układać jeden na drugim, a następnie pokroić w kwadraty.
Blaszkę do keksów (keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia i po kolei układać w niej kwadraty z ciasta. Odstawić na około 30 min. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st C około 30-35 min.
POLECAM!!!
SMACZNEGO!
Składniki:
- mąka 400g
- cukier ciemny 100g
- cukier waniliowy 50g
- drożdze instant 4g
- sól 1/2 łyżeczki
- mleko letnie 80ml
- masło 120g
- olejek waniliowy 7 kropel
- cynamon 3-4 łyżki ( można pomieszać z kardamonem)
- jajka 2 szt
280g mąki wymieszać z cukrem waniliowym, drożdżami oraz solą.
60g masła rozpuścić w rondelku z dodatkiem mleka, zdjąć z ognia i wlać 60 ml wody oraz aromat waniliowy. Odstawić na kilka minut, a następnie dodać do mąki z drożdżami i dokładnie wymieszać.
Masę delikatnie połączyć z jajkami, po czym wsypać 90g mąki i wyrabiać przez jakiś czas, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (ok 1.5 godziny).
60g masła rozpuścić i wystudzić. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść z dodatkiem pozostałych 90g mąki, po czym rozwałkować na dość spory placek. Posmarować roztopionym masłem. Posypać brązowym cukrem i cynamonem. Placek pokroić wzdłuż dłuższego boku na paski o wysokości formy, w której będzie ciasto pieczone (szerokość pasków to szerokość formy).
Paski układać jeden na drugim, a następnie pokroić w kwadraty.
Blaszkę do keksów (keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia i po kolei układać w niej kwadraty z ciasta. Odstawić na około 30 min. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st C około 30-35 min.
POLECAM!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)