piątek, 18 października 2013

Rolada biszkoptowa z kremem mascarpone i granatem

Jest!!! Przepyszna, delikatna rolada biszkoptowa z dużą ilością śnieżnobiałego kremu w którym zatopione są czerwono-różowe ziarenka granatu. Nie ukrywam, że uwielbiam kremy na bazie serka mascarpone. Jego kremowa konsystencja w połączniu z delikatnością śmietanki dają fantastyczny efekt. Do tego granat, który nie tylko daje motyw kolorystyczny, ale także "przebija" słodki  kremu.
Gorąco polecam!!!
 
Składniki:
  • jajka 4 szt
  • cukier 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • olej
  • serek mascarpone 250g
  • śmietana 36% 200g ( lub  śmietanę 30% ale wtedy dodajemy 1 śmietanfix)
  • cukier puder 4 łyżki + do posypania
  • granat
  • szczyptę soli
Wykonanie:
 
Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. W osobnej misce przesiać mąkę ziemniaczaną używając sitka, po czym dodać proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. W innej misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. I do tej masy stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać bardzo dokładnie. Do utartych żółtek połączonych z mąką dodać pianę z białek. I bardzo delikatnie wymieszać aż do połączenia się składników.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić ciasto na całej powierzchni. Biszkopt pieczemy ok 15 min w temp 180 st C.
Upieczony blat biszkoptowy przekładamy na kolejny arkusz papieru do pieczenia, który wcześniej smarujemy odrobiną oleju (papier na którym piekło się ciasto musi być na górze). Usuwamy papier na którym piekliśmy.
Za pomocą natłuszczonego arkusza, na którym znajduje się teraz nasze ciasto, zaczynamy delikatnie zwijać roladę. Zostawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone. Dokładnie mieszamy.
Granat myjemy, przepoławiamy na pół lub na ćwiartki. Łyżeczką wyjmujemy ziarenka.
Ostudzoną roladę rozwijamy, smarujemy kremem i posypujemy ziarenkami granatu. Ponownie zwijamy roladę, i zwijamy ją w arkusz papieru do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i ziarenkami granatu.
 
SMACZNEGO!!!
 
 
 

czwartek, 17 października 2013

Na weekend

A jutro przymierzam się do zrobienia ROLADY BISZKOPTOWEJ Z KREMEM MASCARPONE I GRANATEM.
Już nie mogę się doczekać efektu końcowego.

I coś na słodko

A teraz coś co tygrysy lubią najbardziej, czyli przepyszne MUFFINY Z ŻUROWINĄ I LUKREM POMARAŃCZOWYM.

Składniki na ok 16 szt:
  • płatki owsiane błyskawiczne 1,5 szkl
  • mąka pszenna 1 szkl (śmiało można pół szkl mąki pszennej zastąpić 0,5 szkl mąką razową)
  • cukier brązowy 3/4 szkl
  • cukier waniliowy 1 opak
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe 0,5 szkl
  • kardamon 1 łyżeczka
  • żurawina 1 szkl
  • jajko 1 szt
  • jogurt naturalny 1 szkl
  • olej 1/4 szkl
 Wykonanie:

wsypujemy do miski płatki owsiane, mąkę, cukier, cukier waniliowy, kardamon, wiórki, sodę i proszek. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy jogurt i olej. Do miski ze składnikami mokrymi wsypujemy składniki suche. Mieszamy. Dodajemy żurawinę, ponownie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C. Do papilotek nakładamy ciasto na 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20 min.  Po ostudzeniu lukrujemy.

Lukier pomarańczowy :
  • pomarańcza 1 szt
  • cukier puder ok 2 szkl
Wykonanie:

Pomarańcze bardzo dokładnie myjemy, ścieramy trochę skórki na tarce z drobnymi oczkami ( do dekoracji). Wyciskamy sok z połówki pomarańczy do miski i mieszając powoli wsypujemy cukier puder. Lukier musi być dość gęsty i błyszczący. Dekorujemy muffinki. Ma górę muffinek, zanim lukier zastygnie można położyć albo startą skórkę z pomarańczy albo posiekaną kandyzowaną skórkę z pomarańczy.


SMACZNEGO!!!
 

 

Pieczone warzywa z tymiankiem

Kto nie za wiele czasu na gotowanie, a chce zjeść na obiad coś pysznego i zdrowego z pewnością doceni potrawy proste i szybkie w przygotowaniu. Jak np. PIECZONE WARZYWA Z TYMIANKIEM. Osobiście do tej potrawy używam : pieczoną paprykę, cukinie, cebulę, kalarepę, dynie i marchew. Najpierw fajnie jest opiec paprykę w piekarniku, by zdjąć z niej skórkę. Upieczona w ten sposób papryka na fantastyczny słodki smak. W tym celu zawijamy warzywo w folię aluminiową, podgrzewamy piekarnik do 200 st.C i pieczemy paprykę ok 40 min. Po tym czasie  wyjmujemy paprykę z folii i wkładamy na jakieś 15 min do torebki foliowej. Papryka się "spoci" i bez problemów zdejmiemy z niej skórkę. Kroimy marchew, dynie i obraną paprykę w słupki. Cebulę dzielimy na 4 części. Resztę warzyw kroimy na kawałki. Wszystko wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewany warzywa oliwą, posypujemy solą (najlepiej grubą morską) i pieprzem oraz tymiankiem. Następnie wkładamy do piekarnika na jakieś 20 min w 180 st.C. Co jakieś czas można je przemieszać by pokryły się warstwą oliwy. Podawać na ciepło.
U mnie również zagościły opiekane ziemniaczki z oliwą i mieszanka ziół dalmatyńskich. Pycha.


środa, 16 października 2013

????

Nowe zainteresowanie mojego syna... Mam się martwić? :)

Dzień pierwszy... startujemy

Cześć!
 
Długo zastanawiałam się nad sensem pisania bloga, nad jego tematyką i nad tym, jak by to miało wyglądać...I w końcu mnie ruszyło :) Będzie to blog o mnie, moich chłopakach i o tym co lubię najbardziej : gotowaniu i książkach. Mam nadzieję, że przepisy i info, które będę umieszczać będą dla Was przydatne. Nie gotuję "na królewski stół", tylko normalnie, dla rodziny,czyli męża i syna (a że dzięcię jest wybredne to już inna strona medalu ;).
No i teraz coś o sobie ... mam na imię Nadia, od prawie 4 lat mieszkam w Olsztynie, od 3 jestem mamą i żoną :) Krótko mówiąc -j est super. Mimo, że nic na to nie wskazywało, moje życie potoczyło się w całkiem w fajnym kierunku. A wszystko dzięki temu, że zaryzykowałam... ale na ten temat kiedy indziej.
Pozdrawiam Was ciepło