piątek, 6 czerwca 2014

SERNIK NA ZIMNO Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ

Kolejny sernik na zimno, ale tym razem nie z musem, lecz z cudownie miękką pianką truskawkową. Spód sernika zrobiony został z ciasteczek owsianych z sezamem, na po położona została pianka truskawkowa, na piance z kolei położyłam masę z twarożku i serka mascarpone. Dzieło wieńczą ogromne ilości truskawek zalane galaretką. Ten, kto ciasto spróbował, albo prosił o dokładkę, albo o przepis, co jednoznacznie świadczy o tym, że  ciasto jest przepyszne a ja już kupiłam składniki na kolejny sernik. Będzie na weekend dla moich chłopaków :)

Składniki:
  • ciasteczka owsiane z sezamem (polecam z Lidla) - 1 i 1/2 opakowania
  • masło 80g
  • truskawki 400g
  • cukier puder 250g
  • żelatyna - 30g
  • serek mascarpone - 1 opak
  • twarożek na serniki - 500g
  • cukier puder  - 150g
  • cukier waniliowy 2 opak
  • żelatyna 2 łyżki
  • galaretka truskawkowa 1 opak

Wykonanie:

Rozpuszczamy w rondelku masło. Ciasteczka mielimy, dodajemy masło, wszystko mieszamy. Wykładamy masą blaszkę o średnicy ok 22 cm. Uklepujemy. Konsystencja spodu powinna być jak mokry piasek.
Truskawki myjemy, usuwamy listki, rozdrabniamy mikserem na papkę. Dodajemy żelatynę, dalej miksujemy. Dodajemy cukier puder, mieszamy.
Wszystko przekładamy do garnka i podgrzewamy ok 5 min aż żelatyna się rozpuści. Masa nie może się zagotować. Kiedy masa truskawkowa lekko ostygnie, miksujemy ją około 10 min, aż będzie dużo jaśniejsza i powiększy swoją objętość. Przekładamy na spód ciasta i wkładamy całość do piekarnika.
Rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 200 ml wody.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody. Lekko schładzamy. Twaróg i mascarpone mieszamy razem z cukrem pudrem i cukrami waniliowymi, aż wszystko ładnie się połączy i będzie miało kremową konsystencję. Powoli wlewamy do serków żelatynę. Miksujemy bardzo dokładnie. Wylewamy na piankę. UWAGA!!! Zanim wylejemy ciasto należy sprawdzić, czy pianka zastygła. Musi być dość sztywna, by utrzymać masę serową.
Całość wkładamy do lodówki.
Kiedy biała masa będzie w miarę sztywna, wykładamy owoce. Zalewamy je tężejącą galaretką.
 
 

 
 

wtorek, 3 czerwca 2014

SERNIK ŚMIETANKOWY Z MASĄ TRUSKAWKOWĄ NA BISZKOPTACH

Bardzo fajne ciasto ;) Połączenie delikatnej pianki śmietankowej i aksamitnej masy truskawkowej, do tego na górę masa świeżych truskawek - czego można chcieć więcej. Wstępnie to ciasto miało być typowym sernikiem na zimno, oczywiście z truskawkami i galaretką. Ale zachciało mi się czegoś więcej i tak powstało to pyszne ciasto. Nie jest zbyt pracochłonne, trzeba jedynie przed podaniem, najlepiej na noc, przechować je w lodówce. Owoce też mogą być różne, ale masa najlepiej wychodzi z truskawek, malin, agrestu, czyli owoców, które zawierają dużo pektyn. Zapraszam zatem do wyczarowania tego cuda na kolejny weekend...
 
Składniki:
 
  • biszkopty podłużne ( lub zwykłe) 1 opakowanie
  • galaretka czerwona 1 szt
  • kompot z truskawek 350 ml (jeśli ciasta nie będą jadły dzieci, można zamiast kompotu dać taką samą ilość różowego wina)
  • cukier kryształ 2-3 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • truskawki ok 500 g
  • śmietana 30 % tł 400 ml
  • jogurt typu greckiego 500 ml
  • cukier waniliowy 2 opakowania
  • żelatyna ok 3 łyżki
  • cukier puder 1 szklanka
Wykonanie:
 
Blachę o wymiarach 24x24 cm wykładamy dość szczelnie biszkoptami , także po bokach.
Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu.
 
Do garnka wlewamy150 ml kompotu, dodajemy cukier i cynamon, zagotowujemy,  resztę kompotu mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wlewamy kompot do garnka i mieszamy aż do momentu uzyskania konsystencji gęstego kisielu. Dodajemy owoce i wszystko dokładnie łączymy.
 
Biszkopty nasączamy galaretką (ok 1 łyżeczki galaretki na 1 biszkopt) i wykładamy na nie masę truskawkową. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Studzimy.
 
Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Dodajmy jogurt - dokładnie wszystko mieszamy. Do masy dodajemy pomału żelatynę i znowu mieszamy na największych obrotach miksera.
 
Całość masy śmietankowej wylewamy na masę truskawkową. Wkładamy do lodówki. Kiedy masa śmietankowa będzie w miarę sztywna układamy na wierzchu truskawki. Całość zalewamy prawie stężoną galaretką.
 
 
SMACZNEGO!!!