piątek, 16 maja 2014

SERNIK

Ciasto to, jak chyba żadne inne, podczas pierwszego pieczenia,  wywołało u mnie kilka  skrajnych emocji..
Na początku - STRACH - " Czy ten sernik NA PEWNO tak ma wyglądać przed upieczeniem?"
Po spróbowaniu - EUFORIĘ - " Jezuuu, on jest FANTASTYCZNY, chcę jeszcze kawałek ( a potem jeszcze jeden, i jeszcze, i jeszcze..."
Po zjedzeniu ..... kawałków - WYRZUTY SUMIENIA - " Kurde, kiedy i jak ja spalę takie ilości ciasta?" :)
Po kilku razach robienia tego ciasta punkt pierwszy zniknął, a właściwie zmienił się na : " Niech się  SZYBKO upiecze, bo ślinotok już mam". Pozostałe dwa punkty pozostały bez zmian :)
Nie będę Wam opisywała tego sernika, bo cokolwiek bym o nim nie napisała to i tak nie odda jego smaku. Dlatego po prostu Wam radzę niezwłocznie udać się do najbliższego sklepu spożywczego, kupić wszystko co do tego ciasta jest potrzebne, poświęcić na jego zrobienie 30 min (bez czasu pieczenia, oczywiście), potem cierpliwie zaczekać aż w miarę stężeje (powodzenia Wam życzę :), a wytrwałym radzę na noc schować go do lodówki ) a następnie delektować się nim bez opamiętania.
Kiedy Wy czytacie (mam nadzieję :) ten post, ja zapewne skradam się kolejny raz w stronę lodówki ... Dlaczego się skradam? Żeby wyrzuty sumienia mnie nie dopadły :) 

Składniki na ciasto:
  • mąka pszenna 250g
  • cukier puder 70g
  • masło 100g
  • śmietana 18%  3 łyżki
  • jajko 1 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być prosto z lodówki.
Masło kroimy w kostkę. dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki.

Składniki na masę serową:

  • ser biały zmielony 1kg
  • mleko 3 szkl
  • żółtka 6 szt
  • białka 2 szt
  • olej 1/2 szkl
  • cukier waniliowy 2 opak
  • budyń waniliowy lub śmietankowy 2 opak
  • cukier 1 szkl
Wykonanie:

Ser wkładamy do dużej miski. Dodajemy 2 szklanki mleka i cukier. Dokładnie mieszamy.
Ubijamy 2 białka z cukrem waniliowym ( nie musi być na sztywno) i dodajemy żółtka. Mieszamy. Przelewamy do miski z serem.
Do pozostałego mleka (1 szkl) dodajemy budynie i dokładnie je rozprowadzamy ( NIE GOTUJEMY)
Wlewamy do miski z serem.
Na koniec dodajemy olej. Miksujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st C.
Dość sporą blaszkę smarujemy masłem i wykładamy ciastem (brzegi również).  Wylewamy na to masę serową ( masa będzie bardzo rzadka).
Pieczemy ok 60 min w 200 st C.



SMACZNEGO!!!