Myślę, że jest to bardzo fajne ciasto do zrobienia na nadchodzący weekend (albo każdy inny).
Zapraszam Was na WIŚNIOWĄ KARPATKĘ.
Składniki na ciasto kruche:
- mąka 250g
- masło 120g
- cukier puder 50 g
- jako jedno duże
- śmietana 18 % 1 łyżka
- mąka 3/4 szk
- masło 100g
- mleko 1/2 szk
- jajka 3 szt
- mleko 3 szk
- cukier 3/4 szk
- jajka 4 szt
- masło 100 g
- wanilia 1 laska (opcjonalnie cukier waniliowy 1 opak)
- mąka pszenna (ja dałam krupczatkę ) 4 łyżki (z czubkiem)
- mąka ziemniaczana 5 łyżek (z czubkiem)
- mały słoik konfitury wiśniowej
- cukier puder
Ciasto kruche:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Przełożyć go do foremki o wymiarach 24x24, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, i odstawiać do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200st C na 20 min.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i ostudzić.
Ciasto parzone:
Zagotować mleko z masłem. Wsypać mąkę i stale mieszając podgrzewać, aż mąka wchłonie całe mleko. Lekko przestudzić. Przełożyć do miski i miksując dodawać po jajku. Przełożyć go do formy, w której piekło się ciasto kruche, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 st C 40 min. Po upieczeniu wyjąć z formy.
Krem budyniowy :
Zagotować 2 szklanki mleka z masłem i cukrem oraz ziarenkami wanilii. W misce wymieszać pozostałą szklankę mleka z jajkami i obiema mąkami. Masę jajeczną wlać do gotującego się mleka i cały czas intensywnie mieszać, aż budyń stanie się w miarę gęsty.
W blaszce układać po kolei : ciasto kruche, posmarować go konfiturą, następnie wylać na to budyń i położyć blat ciasta ptysiowego. Ciasto powinno być w lodówce ok 4 godzin. Najlepiej przechowywać go w też w lodówce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub wiórkami czekolady.
SMACZENEGO!!!