poniedziałek, 7 kwietnia 2014

CIASTA OWSIANE BARDZO FIT

Każdy kto był albo jest na diecie zna z pewnością ten ból, kiedy chęć na słodkie przysłania zdrowy rozsądek, a za jedno chociażby ciastko jesteśmy gotowi zabić... Moja więc rada - żadnych morderczych myśli, tylko nabyć podane niżej artykuły i marsz do kuchni piec ciastka.  Bo nie są to zwykłe owsiane ciastka, które tak bardzo wszyscy lubimy (a nie bardzo możemy jeść będąc na diecie) tylko są to ciasteczka bez cukru, bez mąki i z tak małą ilością oliwy z oliwek, że z pewnością nie wpłynie to na efekty diety. Zatem kto chce być szczupły i jeść słodycze biegiem do kuchni i pieczemy, pieczemy :) A potem wsuwamy jeszcze gorące bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia.

SKŁADNIKI:
  • płatki owsiane 1 szkl
  • otręby (obojętnie jakie) 1 szkl
  • siemię lniane 3 łyżki
  • amarantus (może, ale nie musi być) 3 łyżki
  • żurawina suszona 2 łyżki
  • śliwka suszona posiekana 1 łyżka
  • mielone orzechy (laskowe, włoskie, migdały - obojętnie jakie) 6 łyżek
  • płatki migdałowe 2 łyżki
  • mus z jabłek/dyni  ok 1.5 szkl
  • jajka 2 szt
  • oliwa 2 łyżki
  • cynamon, kardamon po 1/2 łyżeczki

WYKONANIE:

Wszystkie składniki suche wymieszać w jednej misce. Jajka rozbełtać z oliwą i wymieszać z musem.
Suche składniki dodać do mokrych i dokładnie wszystko wymieszać. Jeśli masa nie będzie się dobrze lepić, można dodać dodatkową łyżkę oliwy. Z kolei jeśli masa jest za mokra, możemy dodać więcej płatków owsianych.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia a na nim kulki z ciasta. Rozpłaszczamy je łyżką bądź palcami. Pieczemy ok 25 min.
Ciastka będą słodsze, jeśli użyjemy słodkiej odmiany jabłek. Dodatkowo żurawina jest bardzo słodka, ale gdyby jednak nadal mało nam było słodyczy, można dodać kilka łyżek miodu bądź stewię.


SMACZNEGO!!! *





* oryginał przepisu znalazłam na stronie Kuchnia w wersji light.