sobota, 1 marca 2014

LEKKA BABKA JOGURTOWA

Po dość długiej przerwie, spowodowanej wieloma czynnikami (ale przede wszystkim brakiem czasu) wracam z bardzo fajnym i łatwym przepisem na lekką Babkę Jogurtową. Wspaniała nie tylko do niedzielnej kawy, ale także np. na zbliżające się  Święta Wielkanocne :)  
W zeszłym roku robiłam ciasta na zjazd rodzinny we Włocławku  na Wielkanoc, między innymi Babkę Cytrynową, Babkę Kajmakową i Sernik na mleku - rodzinka mówiła, że pyszne. A ponieważ w tym roku na Święta pewnie też zagościmy we Włocławku - pieczenie ciast wezmę na siebie :)
 I dzisiejsza Babka Jogurtowa być może zagości na Wielkanocnym stole.


Składniki:
  • jajka 3 szt
  • mąka 200g
  • cukier 200g
  • cukier waniliowy 1 opak
  • jogurt naturalny 150g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • oliwa lub olej 100 ml
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • budyń waniliowy lub śmietankowy 1 opak
  • cukier puder 4 łyżki
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, inaczej może wyjść zakalec.
Do miski wbijamy jajka. Dodajemy wszystkie składniki mokre, czyli : olej, jogurt, 1 łyżkę soku z cytryny. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukry i budyń. Wszystko dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. 
Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wylewamy ciasto. Pieczemy min 50 min.
Kiedy ciasto lekko ostygnie wyjmujemy je w formy. Z łyżki soku cytrynowego i cukru pudru robimy polewą. Dekorujemy nią już całkowicie wystygnięte ciasto.
 
SMACZNEGO!!!