wtorek, 6 maja 2014

SAŁATKA Z GRILLOWANYM SEREM TOFU I SZPARAGAMI

Tym razem szparagi nieco inaczej, bo w wersji grillowanej. Niemniej pyszne,  z dodatkiem dużej ilości sałaty i tofu. A właśnie... znacie ten serek? Największą zaletą tofu, ale jednocześnie i wadą  jest to, że praktycznie nie posiada on smaku. Ale gdybym miała pokusić się o powiedzenie, jaki mniej więcej smak tofu przypomina, to powiedziałabym, że przypomina on zwykły karton ;) Ale nie ma tego złego... Dzięki temu, że ma smak takie jaki ma,  doskonale chłonie smaki innych składników w potrawie.  Dodatkowo jest niskokaloryczny, stanowi doskonały zamiennik mięsa. No i możemy z nim robić praktycznie wszystko. Zapiekać, grillować, panierować i smażyć. Cudo po prostu.
Tym razem wykorzystałam tofu jako składnik sałatki. Ogromna ilość rożnej sałaty, grillowane tofu, grillowane zielone szparagi i pomidor. Wszystko polane sokiem z limonki i sosem octowym wymieszanym z sosem sojowym. Porcja, którą dla siebie zrobiłam łącznie posiadała ok 170 kcal (moja znajomość kaloryczności produktów robi się wręcz imponująca ;),  a było tego na talerzu naprawdę wiele.
Więc jeśli trzymacie linię a na obiad chcecie zjeść przepyszną sałatkę - to zapraszam.
 
Składniki :
  • miks różnych sałat - ok 300g
  • szparagi zielone  - 100g
  • pomidor - 1 średni
  • tofu -50g
  • sół morska gruba
  • pieprz biały
  • sos sojowy - 3 łyżki
  • sok z 1/2 limonki
  • sos octowy -2 łyżki
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:
 
Grill nasmarować przy pomocy pędzelka oliwą. Kiedy rozgrzaną oliwę wyłożyć umyte wcześniej szparagi (końcówki oczywiście odcinamy). Tofu kroimy na plastry i również układamy na rozgrzanym grillu. Pomidora myjemy, osuszamy, kroimy w dość grube plastry. Polewamy wszystko sosem sojowym ( 2 łyżki) i posypujemy  grubą solą oraz białym pieprzem. Grillujemy ok 5 min.
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na większe kawałki.
Po zdjęciu tofu z grilla kroimy go w kostkę. Szparagi kroimy na 4 części. Plastry pomidora przekrajamy na pół.
Do salaterki wrzucamy sałatę, tofu, szparagi i pomidora. Z pozostałego sosu sojowego, soku z limonki i sosu octowego robimy sos (mieszamy wszystko ze sobą). Powstałym sosem polewamy naszą sałatkę.
 
SMACZNEGO!!!
 
 
 
 

poniedziałek, 5 maja 2014

OBIAD DLA TYCH CO NA DIECIE - MOC SMAKÓW

Dieta nie musi się kojarzyć tylko i wyłącznie z jedzeniem  mdłym i w dodatku w ilości mikroskopijnej. Trochę węglowodanów (kasza), więcej białka (mięso) i nieograniczona ilość warzyw tworzą pyszny i zdrowy obiad, który z pewnością nie odłoży się nam w boczkach, tylko da energetycznego kopa na resztę dnia. 
Zważywszy na to, że trwa sezon na szparagi, dzisiaj też nie mogło ich zabraknąć na moim stole. Białe i zielone -  były zapiekane w piekarniku z dodatkiem oliwy, różnokolorowego pieprzu, soli morskiej i czarnego sezamu. W połączeniu z pieczonym indykiem z rozmarynem i tymże czarnym sezamem stworzyły przepyszny duet.  Aha... no i oczywiście sos octowy balsamiczny z Modeny o smaku cytrynowym. Polane nim szparagi były naprawdę  fantastyczne.  Do tego kasza jaglana - moja faworytka od kilku miesięcy (jej poświęcę wkrótce osobny post). Całość - przepyszna.  
Warto wypróbować!!!

Składniki :
  • szparagi zielone i białe - po 100 g
  • marchewka (najlepiej młoda) - 1 szt
  • pierś z indyka  - ok 120 g
  • kasza jaglana - ok 50 g
  • szczypiorek - kilka piórek
  • czarny sezam
  • różnokolorowy pieprz w ziarenkach
  • rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny z Modeny ( można pominąć)
Wykonanie:

Szparagi myjemy, białe obieramy, w białych i zielonych obcinamy końcówki. Marchew porządnie myjemy, kroimy w grubsze paski. Wszystko kładziemy na folię aluminiową, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą morską. Ziarenka pieprzu ugniatamy w moździerzu, muszą być większe kawałeczki. Mieszamy pieprz z sezamem i całością posypujemy warzywa z folii. Folię zamykamy w kopertę.
Kawałek piersi z indyka myjemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. Posypujemy rozmarynem i czarnym sezamem. Tak samo jak warzywa kładziemy na kawałku folii aluminiowej, podlewamy delikatnie gorącą wodą i całość zamykamy w kopertę.
Warzywa i indyka kładziemy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku ok 25-30 min  w temp. 180st C.
W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną na sypko, czyli ok 15 min od momentu zagotowania się wody.
Kiedy warzywa i indyk będą gotowi wykładamy wszystko na talerz. Warzywa polewamy octem balsamicznym. Kaszę natomiast posypujemy posiekanym szczypiorem.

Zajadamy ze smakiem :)

SMACZNEGO!!!



niedziela, 4 maja 2014

MŁODA KAPUSTA Z MARCHEWKĄ I KOPERKIEM

Uwielbiam młodą kapustę.... Z dodatkiem młodej marchewki i świeżego koperku smakuje wręcz wyśmienicie i jest fajnym dodatkiem do każdego obiadu. 
Wiem, że osoby, które lubią kapustę i gotowanie, mają na nią swój sposób, dlatego pozwólcie, że i ja przedstawię Wam mój sposób na kapustę :) Bardzo prosty i bardzo smaczny.

Składniki:
  • kapusta młoda 1 szt
  • marchew młoda 1 pęczek
  • koperek 1 pęczek
  • por (cebula) 1 szt
  • sól, pieprz, cukier - do smaku
  • kminek mielony
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:

Liście kapusty myjemy i drobno siekamy. Marchew oczyszczamy i kroimy wg uznania (ja lubię talarki).  Por lub cebulę kroimy i lekko podsmażamy na oliwie.  Dodajemy kminek, cukier i sól.
W osobnym garnku  podsmażamy lekko na oliwie kapustę z marchwią, dodajemy por (cebulę) i wszystko dokładnie mieszamy. Do garnka dolewamy wody i dusimy kapustę pod przykryciem ok 30 min. Po tym czasie potrawę doprawiamy pieprzem i dodajemy koperek. Wszystko mieszamy.

SMACZNEGO!!!


GOTUJEMY DLA SIEBIE: ZUPA SZPARAGOWA Z ŁOSOSIEM I BAZYLIĄ#links

GOTUJEMY DLA SIEBIE: ZUPA SZPARAGOWA Z ŁOSOSIEM I BAZYLIĄ#links