środa, 25 czerwca 2014

CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI

Ciasto, które musi pojawić się latem na stole. Tęskniłam do niego bardzo,  i teoretycznie mogłam je zrobić wcześniej z mrożonymi owocami, ale uważam, że świeże owoce są do ciast ucieranych najlepsze. I warto było czekać. Ciasto jest bardzo dobre, miękkie i cudownie waniliowe, owoce pachną obłędnie, a kruszonkę chciałoby się jeść  i jeść. U mnie powtórka będzie w ten weekend, ale już z jagodami. Albo pół na pół :) trochę jagód, trochę truskawek. Tak czy siak duża blaszka na weekend murowana.

Składniki:
  • mąka pszenna 250g
  • cukier 100 g
  • cukier waniliowy 2 opak
  • jajka  3 szt
  • masło 130 g
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • aromat waniliowy
  • truskawki 200 g
Składniki na kruszonkę:
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • cukier 1 łyżka
  • cukier waniliowy 1 opak
  • masło 1 łyżka

Wykonanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
 
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy kilka kropel aromatu, wlewamy ostudzone masło i ponownie miksujemy. Dodajemy sok z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wszystko miksujemy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji, ciasto powinno być bardzo gęste
Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto do formy i wyrównujemy.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki. Układamy na cieście lekko dociskając.
Składniki na kruszonkę dokładnie ze sobą łączymy.
Posypujemy kruszonka truskawki.  Pieczemy ciasto w 180 st  C przez 55 min (do suchego patyczka).
 
 
SMACZNEGO!!!







 

SPIRALNE TARTY Z WARZYWAMI

Pracochłonne, ale bardzo smaczne danie. Tarta na razowym spodzie z bakłażanem, cukinią, marchwią i szynką parmeńską. Wszystko zalane śmietanką z jajkiem i twarożkiem śmietankowym. Do tego bazylia i  natka pietruszki. Mnie smakowało bardzo i patrząc po czasie, w jakim zniknęła reszta tart... domownikom również smakowało... :)
 
Składniki na ciasto -  na 4 małe tartaletki (jeśli chcemy robić jedną dużą tartę, ilość składników należy podwoić):
  • mąka razowa 100 g
  • oliwa ( ja użyłam smakowej sezamowej) 3 łyżki
  • sól
Wykonanie:
 
Z podanych składników + 2-3 łyżek wody zagnieść ciasto. Wylepić nim foremki na małe tarty. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C
 
 
Składniki na nadzienie -  na 4 małe tartaletki (jeśli chcemy robić jedną dużą tartę, ilość składników należy podwoić):
  • cukinia 1 duża
  • bakłażan 1/2 szt
  • marchew 3 szt
  • musztarda diżońska
  • szynka parmeńska 100 g
  • serek śmietankowy 50 g
  • śmietana kremówka  30% tł 100 ml
  • jajko 1 szt
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • sól, pieprz
Wykonanie:
 
Warzywa myjemy, marchew obieramy, w cukinii i bakłażanie odcinamy końce. Za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny tniemy warzywa na paski o szerokości 2-3 mm. Jeśli będziemy używać małych foremek, należy płaty cukinii i bakłażana dodatkowo przeciąć jeszcze raz wzdłuż. Do garnka z osoloną, gotującą się wodą wrzucamy paski marchewki i gotujemy ok 2-3 min. Następnie hartujemy je w zimnej wodzie z lodem. Osuszamy. Tak samo postępujemy z cukinią i bakłażanem, z tym, że gotujemy je tylko 10 sekund. Hartujemy i osuszamy. Szynkę kroimy w plastry o szekości plastrów warzyw.
 
Ciasto w foremkach smarujemy musztardą. Nakłuwamy kilkakrotnie widelcem i zaczynając od krawędzi układamy spiralnie warzywa i szynkę. Aż do wyczerpania składników. Cukinie i bakłażana układamy skórką do góry.
 
Kiedy foremki są już pełne, mieszamy śmietankę z jajkami i twarożkiem, dodajemy do masy bazylię i posiekaną natkę, sól i pieprz. Masę wylewamy na tarty. Zapiekamy przez 20 min.
 
SMACZNEGO!!!
 
 

 
 
 


wtorek, 24 czerwca 2014

PIEROGI Z JAGODAMI

Jagód we Włocławku nabyłam tyle, że starczyło nie tylko na jagodzianki, ale też  i na pierogi :) Więc dziś na obiad nie mogło być nic innego.... Ze śmietaną i cukrem.... Delikatne ciasto i mnóstwo jagodowego nadzienia. PYSZNE było! Więcej nic nie napiszę, radzę kupić duuużżooo jagód i do dzieła, lepimy pierogi!
 
Składniki na ciasto:
  • mąka pszenna 350 g
  • jajko 1 szt
  • sól
Składniki na nadzienie:
  • jagody 600 g
  • cukier 50 g
  • cynamon
Wykonanie:
 
Mąkę przesiać. Wbić jajko, wlać pół szklanki gorącej wody i wsypać odrobinę soli.  Zagnieść gładkie  i elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować. Szklanką lub kieliszkiem wykrawać krążki.
 
Jagody przebrać i umyć. Wysuszyć. Posypać cukrem i odrobiną cynamonu.
Na krążku ciasta kłaść łyżkę farszu  i dokładnie pozlepiać.
 
Dużą ilość wody zagotować w garnku. Posolić. Gotować pierogi 2 min od momentu wypłynięcia.
 
SMACZNEGO!!!


DROŻDZÓWKI Z JAGODAMI

Jak tylko zobaczyłam je na rynku w moim rodzinnym mieście wiedziałam, że bez nich nie wyjadę. Przed wyjazdem popędziłam czym prędzej na rynek i kupiłam kilka szklaneczek. A po powrocie do domu nie było nawet mowy o tym, żebym ich nie wykorzystała jak najszybciej. Mam na myśli moich letnich faworytów : JAGODY!!! Do drożdżówek, sernika, placków, naleśników... nawet do mięsa. Nadają się do wszystkiego. Ja osobiście preferuję w wersji na słodko, więc bułeczki z jagodami nie mogły się u mnie nie pojawić. A to, że są przepyszne, nikomu chyba mówić nie muszę :)
Dużo nadzienia, miękkie ciasto drożdżowe - to jest to, co w moim domu lubi się najbardziej. Zazwyczaj więc robię dość duże drożdżówki, ale tym razem zrobiłam takie akurat do małych rączek mojego synka.

Składniki:
  • mąka pszenna 500g
  • suche drożdże (7 g)  1,5 łyżeczki lub 14 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • pół szklanki cukru
  • 8 g cukru waniliowego
Nadzienie:
  • jagody 300 g
  • cukru 3 łyżki
  • mąki ziemniaczanej 1 łyżka
Wykonanie:
 
Składniki na nadzienie dokładnie wymieszamy.
 
Mąkę łączymy z drożdżami, dodajemy sól (ze świeżych drożdży wcześniej należy zrobić rozczyn). Wlewamy mleko, wbijamy jajo, mieszamy. Wlewamy olej i resztę składników. Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Zostawiamy je na około godzinę do wyrośnięcia, ciasto powinno objętość.
Ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 16 części. Formujemy jak bułeczki,  i znów pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia . Z każdej kuli robimy placek i na jego środku umieszczamy  łyżkę jagodowego nadzienia. Zlepiamy placki, dokładnie dociskając. Gotowe umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  i zostawiamy kolejny raz do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte bułeczki pieczemy w temperaturze 220ºC przez około 15 minut.
 
 
SMACZNEGO!!!