środa, 27 listopada 2013

Marcepanowe ciasteczka

Muszę się przyznać, że próbowałam te ciastka umieścić na blogu już kilkakrotnie, ale niestety (?) znikały one w tak szybkim tempie, że nie miałam kiedy je nawet sfotografować. Ale tym razem się udało (głównie dzięki silnej woli, której zabrakło wcześniej). Ciastka są przepyszne, co tu dużo mówić... Kruche, bardzo marcepanowe.  No i co nie jest bez znaczenia, bardzo szybko się robią. Można je dekorować na różne sposoby, lecz ja osobiście uważam to za zbędne, gdyż same w sobie są wystarczająco słodkie, by jeszcze dokładać im cukru w postaci, np. lukru ( nawet mi się zrymowało:))
MARCEPANOWE CIASTECZKA.

Składniki :
  • mąka 250g
  • cukier puder 50g
  • masa marcepanowa 100g
  • masło 150g
  • jajko 1 szt

Wykonanie:

Mąkę przesiać i dodać do niej pozostałe składniki, czyli cukier puder, masę marcepanową i masło. Dodać żółtko (tylko). Wszystko dokładnie wymieszać. I zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na ok 1h.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na placki o grubości 4 mm i wykrawać ciastka. Piec w temp 180 st C przez 8-12 min (oczywiście na papierze do pieczenia). Udekorować wg uznania.

SMACZNEGO!!!




wtorek, 26 listopada 2013

Piernikowe witrażyki

Oryginalnie wyglądają i bardzo dobrze smakują. Ale trzeba im pozwolić poleżeć kilka dni, bo wówczas ciasto piernikowe robi się miękkie. Chciałabym móc je powiesić na choince, ale wiem, że nie doczekają Świąt :) (zresztą do Świąt zapewne zrobię je jeszcze nie raz). Ja niestety też nie czekałam aż zmiękną i zjadłam kilka jeszcze gorących, wyjętych prosto z piekarnika :))
Pyszne.. i śliczne : PIERNIKOWE WITRAŻYKI.

Składniki :
  • mąka pszenna 600gr
  • masło 1/2 kostki, czyli ok 100-120gr
  • miód naturalny 1 szkl
  • cukier puder 1/2 szkl
  • jajko 1 szt
  • przyprawa korzenna 2-4 łyżki
  • soda oczyszczona 2 łyżeczki
  • landrynki owocowe 200gr
Wykonanie:

Masło rozpuszczamy, dodajemy miód i cukier puder, delikatnie podgrzewamy. Wystudzoną masę połączyć stopniowo z przesianą mąką. Wbić jajko, dodać sodę i przyprawę. Zagnieść elastyczne ciasto.
Podzielić je na kilka części, każdą rozwałkować i wykrawać dużymi foremkami różne formy.  Landrynki podzielić kolorami, zmielić lub potłuc na mniejsze kawałeczki. Ciastka wykładać na wyłożonym papierem do pieczenia blaszce.
W każdym ciastku u góry zrobić dziurkę ( słomką), a pośrodku wyciąć niewielki otwór i wypełnić je landrynkami jednego koloru. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12 min w temp 150-160 st C. Wyjąć i zanim zdejmie się je z blaszki należy całkowicie ostudzić.
Polukrować wg upodobań.

SMACZNEGO!!!


niedziela, 24 listopada 2013

O kurczę.....

Mało jest na świecie ludzi, którzy nie lubią pieczonego kurczaka. Ja osobiście uwielbiam. Mój wymarzony jest delikatny, broń Boże nie wysuszony, z chrupiącą skórką. I właśnie takiego udało mi się ostatnio upiec. Przepis prosty, z małej ilości składników.  Gorąco zapraszam na : PIECZONEGO KURCZAKA.

Składniki :
  • kurczak ok 1,5 - 2kg
  • rozmaryn kilka gałązek (jeśli suszony to 2 łyżeczki)
  • tymianek kilka gałązek ( jeśli suszony to 2 łyżeczki)
  • majeranek 2 łyżeczki
  • piwo butelkowe
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • papryka czerwona łagodna ok3 łyżeczek
  • ocet owocowy (jabłkowy) 0,5 łyżki

Wykonanie:

Kurczaka myjemy,  wycieramy do sucha. W misce mieszamy oliwę z rozmarynem i tymiankiem, majerankiem i papryką. Dodajemy ocet, sól i pieprz.  Kurczaka smarujemy marynatą i zostawiamy najlepiej na całą noc w lodowce.
Butelkę myjemy, usuwamy etykietę.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st C (najpierw góra - dół).  Ponieważ kurczaka jadł też mój syn, piwo z butelki zastąpiłam wodą ( do 3/4 wysokości). Kurczaka nadziewamy na butelkę i wstawiamy na brytfankę do której wlewamy resztę marynaty i ok 1 szklanki wody z solą. Wszystko wstawiamy do piekarnika. Ja piekłam kurczaka ok 1,5 h. Warto co 15 min podlewać kurczaka marynatą, żeby mięso się nie wysuszyło. Jeśli widzimy, że kurczak za bardzo się spieka, zmniejszamy temp do 180 st C i włączamy termoobieg. Ja tak zrobiłam gdzieś po 40 min. I dalej piekłam w tej temperaturze. Żeby sprawdzić, czy mięso jest już dobrze upieczone, warto nakłuć je w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków. Jeśli wypłynie bezbarwny płyn - mięso jest gotowe.
Ważne, by po upieczeniu kurczaka, bardzo ostrożnie zdjąć go z butelki. Butelka będzie bardzo gorąca.

SMACZNEGO!!!


Pierogi, ach pierogi

Kocham pierogi. Mogłabym je jeść codziennie.  Wytrawne, na słodko - uwielbiam każde.  Ale do tej pory była to miłość nieodwzajemniona,  ponieważ każda próba zrobienia pierogów kończyła się totalną klęską. Albo ciasto było za twarde, albo farsz nadawał się tylko do śmieci.  Aż pewnego dnia, czyli w ubiegły piątek postanowiłam po raz ostatni  zmierzyć się z tematem i pełna werwy i wiary w siebie zabrałam się do roboty :)) Nieważne, że robiłam je prawie cały dzień ( z przerwami oczywiście), nieważne, że ręce mnie bolały na wieczór jak jasna cholera :),  ważne, że wyszły przepyszne.  Delikatne i miękkie ciasto,  farsz- rewelacja, bo z dwóch rodzajów mięsa i warzyw, drugi z kapustą i grzybami.  Nie będę już więcej kombinowała z  innymi przepisami na pierogi, bo te są dla mnie idealne. Polecam i Wam: PIEROGI Z MIĘSEM ORAZ PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI.        

Składniki na pierogi z mięsem:
  • łopatka wieprzowa 0,5 kg
  • mięso wołowe (łopatka) 0,5 kg
  • włoszczyzna z cebulą + cebula 1 szt
  • pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
  • jajko 1 szt
Składniki na pierogi z kapustą i grzybami:
  • kapusta kiszona 0,5 kg
  • grzyby suszone (ja dałam suszone dwa różne typy - borowiki ipodgrzybki) po 50 dag każde
  • cebula 1 szt
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Składniki na ciasto:

  • 350g mąki
  • jajko 1 szt
  • woda 3/ 4 szkl
  • roztopione masło ok 2 łyżek
Wykonanie ciasta:

Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, wodę i masło. Ciasto zagniatamy. Musi łatwo odchodzić od ręki, być gładkie i elastyczne. Rozwałkujemy na cienko, wykrawamy szklanką lub czymś innym krążki. Nakładamy farsz, sklejamy. Wrzucamy do osolonego wrzątku, po wypłynięciu gotujemy 2 min. Wykładamy na talerz, lub dodatkowo podsmażamy na maślę.

Wykonanie farszu mięsnego:

Mięsa i warzywa wkładamy do zimnej wody i gotujemy z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości mięsa. Po ugotowaniu mięsa, studzimy go i warzywa, wyjmujemy liść i ziele.  Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni.  Mięso i warzywa  przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy cebulę i miksujemy na papkę. Dodajemy jajko. Doprawiamy. Jeśli farsz jest zbyt suchy dodajemy kilka łyżek wywaru, w którym gotowały się mięso i warzywa.

Wykonanie farszu z kapusty i grzybów:

Grzyby suszone moczymy w wodzie przez 5 godzin. Następnie gotujemy je w wodzie, w której się moczyły aż do miękkości. Po wystudzeniu - siekamy na drobno. Kapustę drobno siekamy, zalewamy wodą (ok 1,5 szkl) i gotujemy 40 min. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni.  Dodajemy ją i grzyby do kapusty i gotujemy ok 25 min, aż cała woda wyparuje. Studzimy. Doprawiamy.

Ważne jest, aby kapusta nie była za słona. Jeśli jednak jest- przed krojeniem warto kilka razy opłukać ją wodą.

SMACZNEGO!!!