piątek, 2 maja 2014

ZUPA SZPARAGOWA Z ŁOSOSIEM I BAZYLIĄ

W KOŃCU SĄ...... :) Szparagi.... Długo się na nie czeka, czas, kiedy można je kupić jest niestety krótki, więc korzystajmy z ich smaku przez ten króciutki moment ile się da.
U mnie dziś na obiad była pyszna ZUPA SZPARAGOWA. Dopełnieniem smaku białych szparagów był wędzony łosoś i bazylia. I o ile nie jestem miłośniczką zup, to ta zdecydowanie przypadła mi do gustu. Jest bardzo delikatna, trochę kremowa a jednocześnie lekka i bardzo sycąca. O aspektach zdrowotnych i dietetycznych wspominać nie muszę... :) Czyli samo zdrowie i smak. Aha.... i robi się ją bardzo szybko.
Zapraszam więc na ZUPĘ SZPARAGOWĄ Z ŁOSOSIEM I BAZYLIĄ.

Składniki:
  • szparagi białe 500g
  • bulion ze szparagów ok 1 i 1/4 litra*
  • cebula 1 szt
  • ziemniak 1 duży
  • wędzony łosoś w plastrach 100g
  • 2 żółtka
  • po 2 łyżki oliwy i mąki
  • sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, imbir mielony
  • ocet jabłkowy 2 łyżeczki (nie musi być)
  • śmietana 12%  100 ml
Wykonanie:

Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki, obieramy. Ani końcówek, ani obierek nie wyrzucamy, gdyż będą nam potrzebne do zrobienia bulionu*
 
* Końcówki i skrawki szparagów wrzucamy  do 1 i 1/4 litra wrzącej wody. Dodajemy sól, cukier i sok z cytryny. Gotujemy ok 2 min.  Odcedzamy.
 
Obrane szparagi kroimy na 3 lub 4 części. Gotujemy w bulionie ok 6-7 min.  Wyjmujemy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w dość małą kostkę. Cebulę siekamy.
 
Rozgrzewamy oliwę w garnku i podsmażamy na niej cebulę i ziemniaki. Dodajemy mąkę i delikatnie podsmażamy. Dodajmy wywar, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 15 min.
 
Łososia kroimy w paski. Bazylie rwiemy na kawałki.
Żółtka mieszamy ze śmietaną.
 
Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Kawałeczki szparagów wrzucamy do zupy (nie gotujemy!) tylko lekko podgrzewamy.  Do kilku łyżek zupy dodajemy żółtka ze śmietaną. Mieszamy. Mieszankę wlewamy do reszty zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny bądź octem.
 
Na talerz wylewamy zupę, posypujemy bazylią i kładziemy kawałki łososia. Dla mocniejszego smaku warto posypać zupę odrobiną mielonego imbiru.
 
SMACZNEGO!!!