Dlatego z czystym sumieniem mogę Wam polecić zrobienie : BISZKOPTA Z KREMEM ORZECHOWYM I BANANEM.
Składniki:
Ciasto:
- jajka 6 szt
- cukier puder 6 łyżek
- mąka 2 łyżki
- kakao 1 łyżka (jeśli będziecie używać kakao dla dzieci dajcie 1 łyżkę mniej cukru pudru)
- proszek do pieczenia 1/2op
- zmielone orzechy 150g
- mleko 5 łyżek
- cukier waniliowy 2 op
- masło ok 150g
- cukier puder 3 łyżki
- banany 2 szt
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kremową masę, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Mieszamy do połączenia. Schłodzone białka ubijamy na sztywno i pomału dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto wylewamy na blaszkę od wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i pieczemy ok 10-15 min w 170 st C. Po upieczeniu przekładamy ciasto na drugi papier do pieczenia (lekko posmarowany olejem), zdejmujemy papier na którym piekliśmy, biszkopt rolujemy, zawijamy w papier i zostawiamy do wystygnięcia.
Orzechy wrzucamy do garnka, dodajemy mleko, cukier waniliowy i zagotujemy, cały czas mieszając. Masę studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i po tej masy pomału dodajemy orzechy, cały czas mieszając. Ciasto smarujemy masą, na jednym z brzegów układamy banany i zawijamy. Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub jak kto woli, to kakao.
Smacznego!!!