piątek, 25 października 2013

Biszkopt z kremem orzechowym i bananem

Przyznam się szczerze, na początku to ciasto mi nie smakowało. Kiedy po zrobieniu kremu  i zwinięciu rolady spróbowałam kawałek nie byłam zachwycona. Krem wydawał się za maślany, za ciężki, smak masła dominował nad orzechami. Ale postanowiłam dać ciastu drugą szansę (bo ciasto smak nadrabiało wyglądem) i odczekałam ok 2 godzin. Najwidoczniej ciacho wystraszyło się, że nie pojawi się na blogu ;) bo diametralnie zmieniło smak. Zamiast mdłego, pojawił się mocno orzechowy, delikatny, bardzo dobry krem . Biszkopt z odrobiną kakao (dałam takie dla dzieci) bardzo fajnie komponuje się smakowo z kremem i bananem. Nie jest za słodko. Jest w sam raz.
Dlatego z czystym sumieniem mogę Wam polecić zrobienie : BISZKOPTA Z KREMEM ORZECHOWYM I BANANEM.

Składniki:

Ciasto:
  • jajka 6 szt
  • cukier puder 6 łyżek
  • mąka 2 łyżki
  • kakao 1 łyżka (jeśli będziecie używać kakao dla dzieci dajcie 1 łyżkę mniej cukru pudru)
  • proszek do pieczenia 1/2op
Krem:
  • zmielone orzechy 150g
  • mleko 5 łyżek
  • cukier waniliowy 2 op
  • masło ok 150g
  • cukier puder 3 łyżki
  • banany 2 szt
Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kremową masę, dodajemy kakao,  proszek do pieczenia  i przesianą mąkę. Mieszamy do połączenia. Schłodzone białka ubijamy na sztywno i pomału dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto wylewamy na blaszkę od wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i pieczemy ok 10-15 min w 170 st C. Po upieczeniu przekładamy ciasto na drugi papier do pieczenia (lekko posmarowany olejem), zdejmujemy papier na którym piekliśmy, biszkopt rolujemy, zawijamy w papier i zostawiamy do wystygnięcia.
Orzechy wrzucamy do garnka, dodajemy mleko, cukier waniliowy i zagotujemy, cały czas mieszając. Masę studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i po tej masy pomału dodajemy orzechy, cały czas mieszając. Ciasto smarujemy masą, na jednym z brzegów układamy banany i zawijamy. Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub jak kto woli, to kakao.

Smacznego!!!




czwartek, 24 października 2013

Mufiinowo-pralinowe szaleństwo

Od jutra zaczynam muffinowo-pralinowe szaleństwo. Papilotki już są, więc można puścić wodze wyobraźni i zacząć działać.
Pozdrawiam was.

Kruche księżyce

Zrobienie tych ciasteczek zajęło mi dokładnie 10 min ( bez czasu pieczenia oczywiście). Po spróbowaniu jednego żałowałam, że zrobiłam tylko z połowy porcji. Pyszne... KRUCHE MIGDAŁOWE KSIĘŻYCE. Jeśli ktoś lubi orzechowy smak to ciastka będą mu bardzo smakować.

Składniki na ok 25 szt:
  • mąka 200g
  • drobno zmielone migdały lub orzechy laskowe 100g
  • masło 180g
  • cukier puder 80g + do posypania ok 1 łyżki
  • przyprawa do piernika 3 łyżeczki
  • szczypta soli
Wykonanie:

 Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, sól, drobno zmielone orzechy i cukier puder. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać masło pokrojone w kostkę. Wszystko zagnieść na jednolitą masę.
Z ciasta robić prostokąciki wielkości orzecha włoskiego, a następnie wyformować z tego księżyce, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Księżyce pieczemy w temp 170 st C ok 12 min do złotego koloru. Podczas pieczenia księżyce mogą trochę się "rozłazić". Jeżeli tak się dzieje, śmiało otwieramy piekarnik i nożem zgarniamy ciasto z powrotem na swoje miejsce.
Cukier i resztę przyprawy do piernika mieszamy. Posypujemy mieszanką lekko ciepłe ciasteczka.

SMACZNEGO!!!



wtorek, 22 października 2013

Mini tarty z kremem cytrynowym i bezowymi kleksami

Marzyły mi się od dawna. Małe, słodkie cuda... MINI TARTY Z KREMEM CYTRYNOWYM I BEZOWYMI KLEKSAMI.
Proste w wykonaniu, pyszne, bo lekko kwaskowe. Składniki do nich znajdują się raczej w każdym domu, nie trzeba biegać z listą po sklepie :)
Bardzo serdecznie polecam!!!

Składniki na 6 szt:
  1. Ciasto :
  • mąka 200 g
  • cukier 50 g
  • szczypta soli
  • masło 120 g
    2. Krem i bezy:
  • żółtka 4
  • słodzone mleko skondensowane 250 g
  • sok z cytryny 5 łyżek
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • białko 2
  • cukier 50 g
  • cukier puder do dekoracji
Wykonanie:

Mąkę posiekać z cukrem, solą i posiekanym masłem oraz 2 łyżkami zimnej wody. Uformować gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 180 st C (góra-dół). Ciasto rozwałkować i powypełniać foremki na tartaletki (sr.10 cm)
Żółtka utrzeć z mlekiem, sokiem i mąką ziemniaczaną. Masę wylać na ciasto. piec ok 15 min. Białka ubić na sztywno z cukrem. Wycisnąć szprycą na ciastka. Piec ok 5 min. Posypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO!!!







niedziela, 20 października 2013

Tartaletki na impreze

Bardzo szybkie i bardzo smaczne przekąski na imprezę. TARTALETKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM LAZUR I GRUSZKAMI. Połączenie słodkiej gruszki i słonego sera jest niezwykle smaczne. A jeśli dodamy to tego jeszcze konfiturę z żurawiny- smak jest przepyszny. Zdecydowanie są to moje ulubione przekąski.

Składniki na 12 szt:
  • ciasto francuskie 1 arkusz
  • ser z niebieską pleśnią 150g
  • gruszka 2 szt
  • płatki migdałowe 0,5 szkl

Wykonanie:

Gruszki myjemy, obieramy, i kroimy na cząstki.
Ciasto rozwijamy i dzielimy na 12 równych kwadratów. Kwadratami z ciasta wypełniamy otwory w blaszce przeznaczonej do pieczenia muffinek. Na ciasto wykładamy cząstki gruszki, pokruszony ser oraz posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika i pieczemy aż do zarumienienia, czyli ok 10-15 min.

SMACZNEGO!!!