sobota, 24 maja 2014

BABECZKI WYTRAWNE

Małe, bo raptem na dwa kęsy, ale bardzo smaczne babeczki. Z serem feta, oliwkami i suszonymi pomidorami.  Goście pukają do drzwi, a nie bardzo jest czym ich poczęstować? Zrób babeczki - na pewno gościom zasmakują :)

Składniki  :
  • mąka pszenna 190 g
  • masło 60 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • ostra papryka w proszku 1/2 łyżeczki
  • czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • mleko 130 ml
  • jajko 1 szt
  • ser feta 100 g
  • suszone pomidory ok 10 szt

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz ze wszystkimi przyprawami.
Do letniego masła dodajemy jajko i mleko. Całość mieszamy.
Suszone pomidory kroimy w plastry, a ser kruszymy.
W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche i mokre. Dodajemy ser i pomidory.
Mieszamy.
Papilotki do babeczek umieszczamy w formie, i nakładamy do nich ciasto.
Babeczki pieczemy ok 25 min w temp 200 st C.



SMACZNEGO!!!




TARTALETKI Z SERAMI I SZAŁWIĄ

Tę tarty rozpoczynają nowy rozdział na moim blogu pt. : POTRAWY Z 5 SKŁADNIKÓW.
Jak sama nazwa wskazuję, będą to potrawy, do wykonania których nie użyjemy więcej niż pięciu głównych składników ( nie liczę oczywiście soli i przypraw) i będą to dania szybkie w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i oryginalne. Jak na przykład wspomniane wyżej tartaletki.
Robi się je szybko, łatwo i przyjemnie :) Są idealne na piknik albo jako przekąska podczas spotkań z przyjaciółmi. Do nadzienia można wykorzystać w zasadzie każdy ser, ja wybrałam ser kozi i fetę.
Radzę spróbować masę serową zanim ją dodatkowo doprawimy, ponieważ sery są dość słone i łatwo można tartaletki przesolić.
 
Składniki na około 6 szt:
  • ciasto kruche mrożone 1 opak
  • jajka duże 3 szt
  • ser kozi i feta  300 g (łącznie oba sery)
  • liście szałwii
  • grubo zmielony pieprz
 
Wykonanie :
 
Wysmarować foremki do tartaletek masłem i wyłożyć je ciastem. Odstawić do lodówki na 10 min.
Następnie nałożyć na nie kawałki pergaminu i obciążyć papier suchym grochem. Piec w piekarniku przez 10 min w temperaturze 170 st C. Wyjąć. Zdjąć papier.
W misce ubić jajka. Dodać sery i wszystko dokładnie wymieszać. Napełnić tartaletki masą serową. Na wierzch położyć listki szałwi. Posypać grubo zmielonym pieprzem.
Zapiekać przez 10 min w 180 st C aż ładnie się przyrumienią.
Podawać na ciepło lub w temperaturze  pokojowej.
 
 
 
SMACZNEGO!!!
 
 
 

JOGURTOWY SERNIK NA SPODZIE Z SIEMIENIA LNIANEGO

Bardzo fajny sernik. Delikatny w smaku, lekki i  myślę, że raczej można go zakwalifikować do ciast typu LIGHT. Bez śmietany, białego cukru i z minimalną ilością mąki. Spód sernika zrobiony jest ze zmielonego siemienia lnianego i zaledwie 60 g pełnoziarnistych ciasteczek. Więc naprawdę śmiało można sobie pozwolić na kawałek albo nawet dwa ;)
Dodatkową zaletą sernika jest to, że szybko i łatwo się go robi (mnie pomagał mój 3 latek ;), sernik nie opada i tak naprawdę można zrobić go z każdym jogurtem, nie tylko naturalnym. Jeśli dodamy na przykład  jogurt truskawkowy, wyjdzie nam przepyszny sernik owocowy.
Gorąco zatem polecam!

Składniki:
  • siemię lniane zmielone 1 szkl
  • herbatniki pełnoziarniste 60g
  • masło roztopione 45g
  • biały ser 250g
  • jogurt naturalny 2 szkl
  • jajko 1 szt
  • białko 2 szt
  • cukier ciemny 1/2 szkl
  • cukier waniliowy ( nie musi być) 1 szt
  • mąka 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp 180 st C
Rozpuszczone masło mieszamy z siemieniem lnianym i pokruszonymi herbatnikami do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i będą przypominały konsystencją mokry piasek.
Wykładamy nimi tortownicę o średnicy 20 cm.
Spód pieczemy ok 10 min. Studzimy i obniżamy temperaturę w piekarniku do 150 st C.
W misce mieszamy twaróg i jogurty przez ok 1-2 min. Dodajemy cukier, mąkę, jajka.  Całość miksujemy na gładką masę.
Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy ok 70 min, do momentu, aż wierzch ciasta będzie ścięty. Ciasto studzimy i wkładamy na noc do lodówki.
 
 
 
SMACZNEGO !!!
 
 





wtorek, 20 maja 2014

KASZA JAGLANA Z TWAROGIEM, SZPARAGAMI I PAPRYKĄ.

I kolejne danie typu FIT. Kasza jaglana z chudym twarogiem, ugotowanymi na parze papryką i szparagami, a całość posypana szczypiorem. Pycha. Danie szybkie, proste, ale bardzo sycące i pyszne. Polecam!

Składniki:
  • kasza jaglana 100g
  • papryka (wg uznania - ja użyłam żółtej) -1/2 szt
  • szparagi - 5 szt
  • twaróg 1/2 opakowania
  • szczypior - kilka piórek
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Paprykę i szparagi myjemy. W szparagach odcinamy twarde końce. Wszystko gotujemy w parowarze albo w wodzie przez ok 10 min.
Kaszę jaglaną płuczemy wrzątkiem. Wsypujemy do osolonej gotującej się wody i gotujemy ok 15 min.
Szczypiorek siekamy.
Warzywa po ugotowaniu kroimy, mieszamy z kaszą i twarogiem. Posypujemy szczypiorkiem.

SMACZNEGO!!!



OMLET ZE SZPARAGAMI

Pyszny omlet na obiad lub na kolację. Ze szparagami. Do zrobienia dosłownie w 5 minut.
Szybki obiad - szybki wpis :)
Aha - oczywiście dla tych co liczą kalorię też się nada, bo wartość kaloryczna omletu to niecałe 250 kcal.
 
Składniki :
  • jajka 2 całe
  • białka 2 szt
  • szparagi  - wg uznania
  • masło -1/4 łyżeczki
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Szparagi podsmażamy przez 2 min na maśle.
Roztrzepujemy jajka  i białka. Dodajemy sól i pieprz.
Na szparagi wylewamy masę jajeczną.
Kiedy dół omletu porządnie się zetnie, przewracamy do ostrożnie na drugą stronę i dosmażamy.
Podajemy z ciemnym pieczywem (ja podgrzałam kawałek bułeczki w tosterze)

SMACZNEGO!!!





niedziela, 18 maja 2014

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW I KLOPSIKÓW POD BESZAMELEM

Obiad dla baaaardzo głodnych....  :) i zdecydowanie nie należący do kategorii - light. Ale co tam...  Kiedy szaleć jak na weekend? Ziemniaki, klopsiki z mięsa mielonego, cukinia, posypka z kalafiora i to wszystko pod sosem beszamelowym. Na wierzchu pięknie zarumieniona mozzarella z płatkami chilli.
  • Ziemniaki były obrane, umyte i pokrojone w plastry. Następnie je gotowałam przez ok 15 min w osolonej wodzie. Po ugotowaniu należy ziemniaki lekko przestudzić.
  • Klopsiki zostały zrobione ze zmielonej łopatki z dodatkiem czerwonej cebuli i papryki słodkiej. Mięso należy dość porządnie przyprawić. Do zapiekanki włożyłam surowe klopsiki. Upiekły się podczas pieczenia.
  • Cukinie umyłam i starłam na tarce na grubych oczkach. Posolić.
  • Surowego kalafiora podzieliłam na różyczki i starłam na tarce o drobnych oczkach.
Składniki:
  • ziemniaki ok 1 kg
  • łopatka 500g (lub inne mięso)
  • cebula czerwona 1 szt
  • cukinia 1 szt
  • kalafior 5-6 większych różyczek
Wykonanie:

Kiedy powyższe czynności zostaną już zrobione, smarujemy formę do zapiekania masłem i układamy warstwowo najpierw część ziemniaków, następnie dość ciasno układamy klopsiki jeden obok drugiego, dalej część cukinii i posypujemy wszystko kalafiorem. Całość polewany sosem beszamelowym. Następnie znowu kładziemy ziemniaki, cukinie, kalafior i znowu polewamy sosem. Na sos kładziemy plastry mozzarelli i posypujemy dość obficie chilli w płatkach.

Sos beszamelowy:
  • mleko 2 szkl
  • masło 1/4 kostki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • sól, pieprz - do smaku
  • gałka muszkatałowa  -do smaku
Wykonanie:

Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Dodajemy mleko ciągle mieszając. Dodajemy sól, pieprz i gałkę. Mieszamy aż do momentu uzyskania gęstej konsystencji.
 
 
Całość zapiekamy ok 40 min w 180 stC. Ja piekłam pod folią aluminiową.
 

SMACZNEGO!!!