Bardzo fajny sernik. Delikatny w smaku, lekki i myślę, że raczej można go zakwalifikować do ciast typu LIGHT. Bez śmietany, białego cukru i z minimalną ilością mąki. Spód sernika zrobiony jest ze zmielonego siemienia lnianego i zaledwie 60 g pełnoziarnistych ciasteczek. Więc naprawdę śmiało można sobie pozwolić na kawałek albo nawet dwa ;)
Dodatkową zaletą sernika jest to, że szybko i łatwo się go robi (mnie pomagał mój 3 latek ;), sernik nie opada i tak naprawdę można zrobić go z każdym jogurtem, nie tylko naturalnym. Jeśli dodamy na przykład jogurt truskawkowy, wyjdzie nam przepyszny sernik owocowy.
Gorąco zatem polecam!
Składniki:
- siemię lniane zmielone 1 szkl
- herbatniki pełnoziarniste 60g
- masło roztopione 45g
- biały ser 250g
- jogurt naturalny 2 szkl
- jajko 1 szt
- białko 2 szt
- cukier ciemny 1/2 szkl
- cukier waniliowy ( nie musi być) 1 szt
- mąka 1 łyżka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temp 180 st C
Rozpuszczone masło mieszamy z siemieniem lnianym i pokruszonymi herbatnikami do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i będą przypominały konsystencją mokry piasek.
Wykładamy nimi tortownicę o średnicy 20 cm.
Spód pieczemy ok 10 min. Studzimy i obniżamy temperaturę w piekarniku do 150 st C.
W misce mieszamy twaróg i jogurty przez ok 1-2 min. Dodajemy cukier, mąkę, jajka. Całość miksujemy na gładką masę.
Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy ok 70 min, do momentu, aż wierzch ciasta będzie ścięty. Ciasto studzimy i wkładamy na noc do lodówki.
SMACZNEGO !!!