Składniki:
- cukier 850g
- żelatyna w proszku 21g
- mąka kukurydziana 125g
- cream of tartar (kwaśny winian potasu) 1 łyżeczka
- sok z cytryny 2 łyżki + 1 łyżeczka
- olej 1 łyżeczka
- woda różana 1 łyżeczka
- barwnik spożywczy czerwony i żółty po kilka kropli
- cukier puder 80 g
Cukier zalewamy 500 ml wody i podgrzewamy aż się rozpuści. Gotujemy 25 min na małym ogniu.
Żelatynę mieszamy z mąką i cream of tartar. Stopniowo dadajemy 500 ml wody. Podgrzewamy i ubijamy, aż pasta będzie bardzo gęsta i jednolita, czyli ok 5 min. Odstawiamy.
W garnku łączymy masę i syrop cukrowy, mieszamy i na małym ogniu gotujemy 1 godzinę, co jakiś czas mieszając.
Dwie blaszki smarujemy olejem. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy wodę różaną i barwnik czerwony, do drugiej sok z cytryny i barwnik żółty. Odstawiamy na 4 godziny lub dłużej. Gdy masy zastygną, wyjmujemy je, kroimy i obtaczamy w cukrze pudrze.
SMACZNEGO!!!