środa, 20 listopada 2013

Turkish delight

Turkish delight... kto kiedykolwiek miał okazję być w Turcji, wie o czym mowa. Bardzo słodki deser, o konsystencji galaretki otoczonej w cukrze pudrze. Fajny smak, zwłaszcza ten różany, ale swoje musi w lodówce odstać. No i niestety składniki są ciężko dostępne. Cream of tartar, czyli kwaśny winian potasu można kupić tylko w necie. Z wodą różaną jest podobnie. Ale myślę, że warto szukać nowych smaków nawet jeśli wymaga to dużego nakładu czasu  i pracy. Gorąco polecam : RÓŻANE I CYTRYNOWE TURKISH DELIGHT.

Składniki:
  • cukier 850g
  • żelatyna w proszku 21g
  • mąka kukurydziana 125g
  • cream of tartar (kwaśny winian potasu) 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 2 łyżki + 1 łyżeczka
  • olej 1 łyżeczka
  • woda różana 1 łyżeczka
  • barwnik spożywczy czerwony i żółty po kilka kropli
  • cukier puder 80 g
Wykonanie:

Cukier zalewamy 500 ml wody i podgrzewamy aż się rozpuści. Gotujemy 25 min na małym ogniu.
Żelatynę mieszamy z mąką i cream of tartar. Stopniowo dadajemy 500 ml wody. Podgrzewamy i ubijamy, aż pasta będzie bardzo gęsta i jednolita, czyli ok 5 min. Odstawiamy.
W garnku łączymy masę i syrop cukrowy, mieszamy i na małym ogniu gotujemy 1 godzinę, co jakiś czas mieszając.
Dwie blaszki smarujemy olejem. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy wodę różaną i barwnik czerwony, do drugiej sok z cytryny i barwnik żółty. Odstawiamy na 4 godziny lub dłużej. Gdy masy zastygną, wyjmujemy je, kroimy i obtaczamy w cukrze pudrze.

SMACZNEGO!!!

wtorek, 19 listopada 2013

Babeczki owsiane

Uwielbiam je za to, że bardzo szybko się je robi, że można je robić z różnymi dodatkami (oczywiście zachowując odpowiednie proporcję), że są wspaniale miękkie i tą miękkość zachowują przez bardzo długi czas. No i najważniejsze : moje dziecko bardzo je lubi. Dla mnie to wystarczający powód, by robić je bardzo często. Polecam więc je i Wam : BABECZKI OWSIANE.

Składniki na 12 szt:
  • płatki owsiane błyskawiczne 1 i 1/2 szkl
  • mąka pszenna 1 szkl
  • cukier brązowy 3/4 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe ( lub posiekane orzechy) 2 łyżki
  • jajko 1 szt
  • jogurt naturalny 1 szkl
  • olej 1/4 szkl
Można dodać też suszoną żurawinę, oczywiście posiekaną (ok 1 szkl).

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st C. Mieszamy suche składniki w jednej misce. Mokre mieszamy w innej. Składniki suche dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Dodajemy ewentualnie żurawinę. Ciasto nakładamy do papilotek w formie na muffinki na 3/4 wysokości. Pieczemy 20 min.

SMACZNEGO!!!




niedziela, 17 listopada 2013

Buchta z orzechami w karmelu

Bardzo pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem słodkich orzechów. Cudownie urosło, orzechy nadają fajnego słodkiego smaku, zwłaszcza, że samo ciasto nie zawiera zbyt dużo cukru. Z orzechami można pokombinować, ja dodałam orzechy laskowe i migdały. Dodatkową zaletą ciasta jest jego ciekawy wygląd. Warto poczekać, aż do całkowitego wystygnięcia drożdżówki, ponieważ wtedy łatwiej jest ją podzielić na części. Ja czekać nie mogłam :) Zapraszam Was na: BUCHTĘ Z KARMELIZOWANYMI ORZECHAMI.

Składniki:
  • mąka pszenna 500g
  • cukier 200g
  • masło miękkie 100g
  • jajko 1 szt
  • mleko 200ml
  • drożdże świeże 42g
  • orzechy laskowe 50g
  • migdały lub orzechy włoskie 50g
  • kremówka 100g
  • szczypta soli

Wykonanie:

W misce mieszamy ze sobą mąkę, 50g cukru, sól, 50g masła i 1 jajko. Mleko lekko podgrzewamy  i dodajemy drożdże, rozpuszczamy je. Dodajemy do mieszanki z mąką. Wyrabiamy ciasto. Musi bez problemu odchodzić od ręki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 min.
Orzechy posiekać i  podsmażyć  bez dodatku tłuszczu na patelni.
W garnku skarmelizować 150g cukru i 2 łyżki wody (karmel nie możne być zbyt ciemny). Dodać 50g masła i wymieszać. Wlać kremówkę i gotować 1 min. Orzechy wsypać do karmelu i wymieszać. Całość wyłożyć do tortownicy, którą uprzednio smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto drożdżowe podzielić na 15 jednakowych kawałków. Uformować kulki. Wyłożyć je na orzechy, przykryć i odstawić na kolejne 30 min. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na 20 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 min. Następnie wyłożyć ciasto na talerz orzechami do góry.

SMACZNEGO!!!