Ponieważ mój Młody ma ostatnio apetyt godny dorosłego faceta i "zwykłe" kanapki na kolację już mu nie zawsze wystarczają, Mama musi co chwila wymyślać nowe, treściwe kolacyjki. Bardzo często są to placuszki z owocami czy serkiem twarogowym. Dziś na przykład Szef kuchni - Mama zaserwowała
PLACKI Z JABŁKAMI, CYNAMONEM I SYROPEM KLONOWYM, który zresztą ostatnio bardzo często gości w naszej kuchni. Dobre wyszło... Na razowej mące, z dużymi kawałkami jabłek i cynamonem. A wszystko polane syropem klonowym. Znikały szybciej niż byłam w stanie przepuszczać, że znikną. Polecam Wam i Waszym pociechom.
Składniki:
- duże jabłko 1 szt
- mąka pszenna lub razowa 1 szkl
- syrop klonowy - do smaku
- jajko 1 szt
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- mleko/maślanka/kefir 3/4 szkl
- cynamon 1 łyżeczka
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i syropem. Umyte jabłko obieramy i kroimy na kawałki. Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i pokrojone jabłko. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy więcej mąki.
Wszystko smażymy na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy by usunąć nadmiar tłuszczu.
Najlepiej smakują polane syropem klonowym.
SMACZNEGO!!!