niedziela, 26 stycznia 2014

Placki z jabłkami, cynamonem i syropem klonowym

Ponieważ mój Młody ma ostatnio apetyt godny dorosłego faceta i "zwykłe" kanapki na kolację już mu nie zawsze wystarczają, Mama musi co chwila wymyślać nowe, treściwe kolacyjki. Bardzo często są to placuszki z owocami czy serkiem twarogowym. Dziś na przykład Szef kuchni - Mama zaserwowała PLACKI Z JABŁKAMI, CYNAMONEM I SYROPEM KLONOWYM, który zresztą ostatnio bardzo często gości w naszej kuchni. Dobre wyszło... Na razowej mące, z dużymi kawałkami jabłek i cynamonem. A wszystko polane syropem klonowym. Znikały szybciej niż byłam w stanie przepuszczać, że znikną. Polecam Wam i Waszym pociechom.

Składniki:
  • duże jabłko 1 szt
  • mąka pszenna lub razowa 1 szkl
  • syrop klonowy - do smaku
  • jajko 1 szt
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • mleko/maślanka/kefir 3/4 szkl
  • cynamon 1 łyżeczka
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i syropem. Umyte jabłko obieramy i kroimy na kawałki. Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i pokrojone jabłko. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy więcej mąki.
Wszystko smażymy na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy by usunąć nadmiar tłuszczu.
Najlepiej smakują polane syropem klonowym.

SMACZNEGO!!!