Upiekłam go po raz pierwszy i przepadłam. Chrupiący, zdrowy, składniki można zmieniać za każdym razem, może służyć jako pyszna przekąska podczas oglądania filmów (zamiast chipsów) - co chcieć więcej? Przepis na chlebek pochodzi ze strony www.mojewypieki.com ale jest zmodyfikowany, co raczej jest na plus w jego przypadku. Bardzo gorąco Wam polecam ten chlebek, jest pyszny z każdym dodatkiem, czy to na słono czy na słodko.
SKŁADNIKI:
- mąka owsiana (może być razowa żytnia) 200 ml*
- płatki owsiane 200 ml
- ziarna słonecznika (dyni) 50 ml
- ziarna siemienia lnianego 50 ml
- ziarna sezamu 50 ml
- ziarna amarantusa 50 ml
- sól 1 łyżeczka
- woda 350 ml
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, zalać wodą i odstawić na 15 min żeby napęczniały.
Nagrzewamy piekarnik do 170 st C (koniecznie termoobieg).
Po 15 min ciasto wykładamy na blaszkę i wyrównujemy. Posypujemy sezamem. Pod ciasto nie kładziemy żadnego papieru do pieczenia, ani nie smarujemy niczym blaszki.
Wkładamy blaszkę do piekarnika. Będziemy piec chleb 60 min. Po upływie 15 min wyjmujemy chlebek i dzielimy go za pomocą noża na części.
Ważne jest, aby ze 3 razy otworzyć drzwiczki piekarnika podczas pieczenia na 5 min, aby para powstała z pieczenia mogła się uwolnić. Po upływie 60 min wyłączamy piekarnik, ale zostawiamy w nim chlebek na kolejne 10 - 15 min, by lekko się wysuszył. Po tym czasie jeszcze raz dzielimy chlebek na części.
Można przechowywać chlebek w zamkniętym pojemniku przez kilka tygodni ( u mnie nigdy tyle czasu by nie wytrzymał ;)
SMACZNEGO!!!