piątek, 4 kwietnia 2014

CHLEBEK SAMO ZDROWIE

Upiekłam go po raz pierwszy i przepadłam. Chrupiący, zdrowy, składniki można zmieniać za każdym razem, może służyć jako pyszna przekąska podczas oglądania filmów (zamiast chipsów) - co chcieć więcej? Przepis na chlebek pochodzi ze strony www.mojewypieki.com ale jest zmodyfikowany, co raczej jest na plus w jego przypadku. Bardzo gorąco Wam polecam ten chlebek, jest pyszny z każdym dodatkiem, czy to na słono czy na słodko.

SKŁADNIKI:
  • mąka owsiana (może być razowa żytnia) 200 ml*
  • płatki owsiane 200 ml
  • ziarna słonecznika (dyni) 50 ml
  • ziarna siemienia lnianego 50 ml
  • ziarna sezamu 50 ml
  • ziarna amarantusa 50 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • woda 350 ml
WYKONANIE:

Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, zalać wodą i odstawić na 15 min żeby napęczniały.
Nagrzewamy piekarnik do 170 st C (koniecznie termoobieg).
Po 15 min ciasto wykładamy na blaszkę i wyrównujemy. Posypujemy sezamem. Pod ciasto nie kładziemy żadnego papieru do pieczenia, ani nie smarujemy niczym blaszki.


 
 
Wkładamy blaszkę do piekarnika. Będziemy piec chleb 60 min.  Po upływie 15 min wyjmujemy chlebek i dzielimy go za pomocą noża na części.
 
 
 
 
Ważne jest, aby ze 3 razy otworzyć drzwiczki piekarnika podczas pieczenia na 5 min, aby para powstała z pieczenia mogła się uwolnić.  Po upływie 60 min wyłączamy piekarnik, ale zostawiamy w nim chlebek na kolejne 10 - 15 min, by lekko się wysuszył. Po tym czasie jeszcze raz dzielimy chlebek na części.
Można przechowywać chlebek w zamkniętym pojemniku przez kilka tygodni ( u mnie nigdy tyle czasu by nie wytrzymał ;)
 
 

 
 
 
SMACZNEGO!!!
 
 
 


czwartek, 3 kwietnia 2014

SAŁATKA FIT Z KIEŁKAMI

Po godzinnej walce o szczupłą sylwetkę  przyszedł czas by przyrządzić i zjeść coś lekkiego a zarazem pysznego na kolację. Zresztą mąż też jakoś tęskno spoglądał w stronę lodówki.. ;)  Padło na sałatkę :)  Prostą i szybką w przygotowaniu, ze składników dostępnych raczej w każdej lodówce, z lekkim sosem na bazie jogurtu. Dla mnie super.
A zamiast pieczywa.... coś, co po pierwszym kęsie uzależniło mnie na zawsze i z ręką na sercu mogę napisać, że od tygodni nie tknęłam zwykłego pieczywa, bo TEN chlebek jest FANTASTYCZNY!!! Ale przepis na niego w kolejnym poście. Kto ciekaw - zapraszam!

Składniki:
  • sałata (może być każda - ja osobiście używam sałat 3 w 1, czyli trzy rodzaje sałat w jednym opakowaniu, dostępne w Lidlu), może też być kapusta pekińska
  • rzodkiewka - 5 szt
  • szczypior - mały pęczek
  • szpinak - 30 g
  • kiełki brokułów i kiełki rzodkiewki - po 2 łyżki stołowe (można więcej jeśli ktoś lubi pikantniejsze smaki)
  • kukurydza - pół puszki
  • pomidory - 2 szt (jeśli używamy pomidorków koktajlowych to 6-7 szt)
  • sól, pieprz
Składniki na sos:
  • jogurt naturalny - 5 łyżek
  • musztarda - 1 łyżka
Wykonanie:

Sałatę i szpinak myjemy i suszymy. Rwiemy na większe części. Pozostałe warzywa również myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Kiełki płuczemy i dodajemy do warzyw. Kukurydzę odsączamy, dodajemy. Szczypior drobno siekamy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jogurt mieszamy z musztardą.
Polewamy sałatkę na chwilę przed podaniem .
 

SMACZNEGO!!!





niedziela, 30 marca 2014

CIASTO MARCHEWKOWO-ANANASOWE

Jedno z lepszych ciast z marchewki jakie dane mi było kiedykolwiek skosztować. Bardzo ciężkie, mocno wilgotne i niezwykle smaczne. Zapach jaki unosił się w domu podczas jego pieczenia był wręcz obłędny. Do ciasta dałam mąkę razową, ciemny cukier i odtłuszczony twarożek na wierzch. Dla tych co na diecie - wręcz idealne. Jestem pewna, że to ciasto jeszcze nie raz zagości na moim stole. Czego i Wam życzę...

SKŁADNIKI:
  • mąka razowa - 230g
  • marchewka - 600g
  • ananas w puszcze  (cząstki)  - 1 puszka
  • orzechy włoskie - 1 opak
  • cukier trzcinowy - 200g
  • soda oczyszczona - 1 i 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opak
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • olej - 200 ml
  • jajka - 3 szt
  • serek śmietankowy (Bieluch light) - 1 opak
  • cukier - puder 1 łyżka
  • sok z cytryny 1 łyżka
WYKONANIE:

Marchewki myjemy, osuszamy, czyścimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Po czyszczeniu powinno nam wyjść ok 500g. Ananasa bardzo dokładnie odsączamy na sitku. Jeśli mamy ananasa w plastrach - kroimy w kostkę. Orzechy można grubiej posiekać albo zmielić na mąkę.
Formę tortową z kominem smarujemy masłem i posypujemy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st C.
Jajka (które powinny być w temperaturze pokojowej) ubijamy z cukrem. Pod koniec ubijania pomału dodajemy olej. Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym, orzechami, 2 łyżeczkami  cynamonu i 1 łyżeczką gałki muszkatołowej. Dodajemy sodę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Mieszankę dodajemy do masy jajecznej i znowu mieszamy. Do całości dodajemy marchewkę, ananasa. Ciasto musi nie może być zbyt rzadkie. Jeśli jest, dodajemy mąki.
Ciasto wlewamy do tortownicy i wyrównujemy. Pieczemy ok 60 min w nagrzanym piekarniku.
Serek, cukier puder i sok z cytryny mieszamy ze sobą. Ostudzone ciasto pokrywamy masą twarożkową.
Ciasto jest najlepsze następnego dnia wyjęte prosto z lodówki. Jeszcze zimne.