środa, 23 lipca 2014

CEBULARZE

Fajna i smaczna przekąska. Nie przepadam a cebulą, ale cebularze wg mnie są fantastyczne. Cebula podczas pieczenia robi się lekko słodka co daje fantastyczne połączenie ze świeżo zmielonym pieprzem. A dzięki dodaniu rozmarynu w całym domu pachnie wręcz obłędnie.
 
Składniki:
  • mąka pszenna 350 g
  • drożdże świeżę 20g
  • mleko 175 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • oliwa 25 ml
  • cebula biała i czerwona 3 szt
  • rozmaryn świeży 5 gałązek
  • pieprz czarny
  • olej
Wykonanie:
 
Mleko delikatnie podgrzewany i mieszamy z cukrem i drożdżami. Robimy rozczyn. Mieszamy do z mąka i 1/2 łyżeczką soli. Wlewamy oliwę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Delikatnie podsmażamy. Dodajemy rozmaryn i całość solimy.
Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część wałkujemy na okrągły placek, smarujemy oliwą i układamy na wierzchu cebulę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Pieczemy w temp 200 st C przez 20 min.
 
SMACZNEGO!!!
 
 

 


poniedziałek, 21 lipca 2014

SAŁATKA Z GRILLOWANEGO KURCZAKA I AVOKADO

Nie ma nic lepszego na upalne dni niż lekka i pożywna sałatka. Dużo różnorodnej sałaty, grillowane paski kurczaka, kulki z awokado plus warzywa i pyszny sos. Czy można chcieć coś więcej?

Składniki:

  • sałata rożne rodzaje wg upodobania
  • roszponka
  • pomidory
  • awokado
  • kukurydza
  • pierś z kurczaka
  • majonez
  • sos sojowy
  • sok z cytryny
  • miód
  • musztarda delikatesowa
  • sól
  • grubo zmielony pieprz

Wykonanie:

Z sosu sojowego, cytryny, miodu robimy marynatę. Kurczaka marynujemy przez 1 godzinę. Po upływie czasu piersi grillujemy na patelni grillowej. Kiedy trochę przestygnie kroimy pierś w paski.
Sałatę myjemy i bardzo dokładnie osuszamy. Rwiemy na kawałki. Kukurydzę odsączamy. Pomidora obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Avokado obieramy i robimy kulki za pomocą łyżeczki.
Na sałatę wykładamy kurczaka, kukurydzę odsączoną z wody, kulki awokado i paski pomidora.
3 łyżki majonezu mieszamy z 1 łyżką musztardy, dodajmy sok z cytryny i sól. Sosem polewamy sałatkę. Posypujemy grubo zmielonym pieprzem.
 



 

niedziela, 20 lipca 2014

CIASTO OWOCOWE WG ANNY OLSON

Nie wiem, jak ona to robi, ale wszystkie jej wypieki to wg mnie arcydzieła sztuki cukierniczej. Mam to szczęście, że program z jej udziałem leci akurat w porze spania mojego dziecka, więc ja wtedy siedzę i dokładnie zapisuje każdy jej przepis, by móc później podzielić się nim z Wami :) A uwierzcie mi, że pomysły na słodkie wypieki ta Pani ma takie, że diabli wzięli moją dietę ;)
Ale trudno... Sezon na owoce takie jak maliny czy jagody jest niestety bardzo krótki i trzeba wykorzystać go na maxa :) A diety zostawmy na jesień....

Składniki na ciasto:

  • riccota 1 szkl
  • cukier 3/4 szkl
  • jajka 2 szt
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z cytryna 2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 opak
  • masło 1/4 szkl
  • mąka pszenna 2 szkl
  • proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
  • soda 1 łyżeczka
Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na gładką masę. Wykładamy nią wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką dość dużą blaszkę.

Składniki na nadzienie:

  • owoce 3 szkl
Składniki na kruszonkę:

  • masło roztopione 6 łyżek
  • mąka pszenna 1 szkl
  • cukier 3/4 szkl
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • cynamon 1 łyżeczka
Wykonanie:

Na ciasto wykładamy owoce. Składniki na kruszonkę rozgniatamy palcami i posypujemy nią owoce.
Pieczemy  w 180 st C przez 1 godzinę.

SMACZNEGO!!!


 
 


CIASTO MAŚLANO-KRUCHE Z JAGODAMI

Bardzo sycące i delikatne w smaku ciasto z jagodami (oczywiście mogą być też inne owoce). Nie jest pracochłonne i wg mnie najlepiej smakuje na drugi dzień (tylko nie trzymamy je w lodówce).
Ciasto nie jest za słodkie, ale delikatnie maślane z lekko kwaskowym nadzieniem.
Mnie osobiście bardzo zasmakowało, mąż natomiast twierdzi, że woli słodsze wypieki :) Więc jeśli ktoś woli słodsze klimaty, można dodać trochę więcej cukru do nadzienia.
 
Składniki na pierwsze ciasto:
 
  • mąka pszenna 220 g
  • masło 110 g
Wykonanie:
 
Mąkę i masło wyrabiamy palcami, dodajemy 2-3 łyżki lodowatej wody i zagniatamy gładkie ciasto.
Odstawiamy na 30 min do lodówki.
 
 
Składniki na drugie ciasto:
 
  • mąka pszenna 200 g
  • masło 100 g
  • jajko 1 szt
  • cukier puder 2 łyżki
Wykonanie:
 
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C. Z mąki, pokrojonego masła, jajka i cukru pudru zagniatamy ciasto. Będzie trochę się kleić do rąk, ale nie dodajemy więcej mąki. Blaszkę o wymiarach ok 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy formę ciastem, dno i brzegi. Wyrównujemy. Wkładamy do lodówki.
 
Składniki na nadzienie:
 
  • masło 150 g
  • cukier puder 150 g
  • jajka 3 szt
  • mąka pszenna 150 g
  • zmielone migdały 50 g
  • owoce 300 g
  • brązowy cukier 2 łyżki ( cukier może być biały)
Wykonanie:
 
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo po jednym jajku, mąkę, migdały. Całość mieszamy na gładką masę.
Wyjmujemy blachę z ciastem, wykładamy na ciasto masę jajeczno-migdałową a na to wykładamy umyte i osuszone owoce..
Ciasto pierwsze wałkujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niego paski o szerokości ok 1 cm. Układamy fantazyjnie na owocach. Całość posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy 40 min aż wierzch ciasta się zarumieni.
Można podawać z waniliowymi lodami bądź bitą śmietaną.
 
SMACZNEGO!!!
 
 
 
 
 
 

OWOCE ZAPIEKANE POD JAJECZNĄ KOŁDERKĄ

W lodówce nie zostało nic oprócz światła i jajek a masz ochotę na coś słodkiego? Nie ma problemu! Dołóż owoce i cukier - a powstanie pyszny i łatwy deser. Trzy składniki i pyszna uczta gotowa.
Zapraszam!
 
Składniki:
  • owoce sezonowe 300 g (maliny, jagody, porzeczki)
  • żółtka jaj - 4 szt
  • cukier - 3 łyżki (cukier może być brązowy)
Wykonanie:
 
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę (ok 5 min). Umyte i osuszone owoce układamy w małych kokpitkach i zalewamy masą z żółtek. Z wierzchu posypujemy lekko cukrem, by podczas pieczenia utworzyła się chrupiąca skórka.
Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st C na 15-20 min. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu, tylko po 5 min. Podajemy jeszcze ciepłe.
Pycha!!!
 
SMACZNEGO!!!