Fajna i smaczna przekąska. Nie przepadam a cebulą, ale cebularze wg mnie są fantastyczne. Cebula podczas pieczenia robi się lekko słodka co daje fantastyczne połączenie ze świeżo zmielonym pieprzem. A dzięki dodaniu rozmarynu w całym domu pachnie wręcz obłędnie.
Składniki:
- mąka pszenna 350 g
- drożdże świeżę 20g
- mleko 175 ml
- cukier 1 łyżeczka
- sól 1 łyżeczka
- oliwa 25 ml
- cebula biała i czerwona 3 szt
- rozmaryn świeży 5 gałązek
- pieprz czarny
- olej
Wykonanie:
Mleko delikatnie podgrzewany i mieszamy z cukrem i drożdżami. Robimy rozczyn. Mieszamy do z mąka i 1/2 łyżeczką soli. Wlewamy oliwę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Delikatnie podsmażamy. Dodajemy rozmaryn i całość solimy.
Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część wałkujemy na okrągły placek, smarujemy oliwą i układamy na wierzchu cebulę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Pieczemy w temp 200 st C przez 20 min.
SMACZNEGO!!!