sobota, 25 stycznia 2014

Ciasto owsiane z masą kajmakową - błyskawiczne

Do zrobienia tego ciasta "zmusiła" mnie leżakująca już kilka tygodni puszka mleka skondensowanego i nadmiar płatków owsianych :)
Szczerze mówiąc, nie za bardzo wierzę w takie połączenia, z jednej strony zdrowe płatki owsiane, z drugiej - rozpusta w biały dzień w postaci masy kajmakowej, ale wyszło bardzo dobre i bardzo słodkie :) Mąż stwierdził, że zajeb...te ;)
Dla mnie ciasto najlepsze okazało się na drugi dzień, kiedy po nocy spędzonej w lodówce, masa dokładnie wystygła i dość mocno stwardniała.
Reasumując : mało składników, szybko się robi, bardzo dobre w smaku. Czego chcieć więcej? Może tylko następnego kawałeczka ;)
 
Składniki:
  • mąka pszenna 1 szkl
  • płatki owsiane 1 szkl
  • orzechy mielone lub posiekane 1 szkl
  • cukier ciemny 0.5 szkl
  • cukier waniliowy 1 op
  • soda oczyszczone 1 łyżeczka
  • masło roztopione 150g
  • puszka masy kajmakowej (mleko skondensowane - ugotowane )
Wykonanie:
 
W misce mieszamy mąkę, płatki, cukry. Rozpuszczamy masło, studzimy i wlewamy do suchych składników. Wszystko mieszamy. Masa musi być dość wilgotna, by łatwo nią było wyłożyć blaszkę. W razie, gdyby masa była za sucha, dodajemy jeszcze trochę rozpuszczonego masła. Połową mieszanki wykładamy niewielką blaszkę. Pieczemy w temp. 180 st C przez 10 min. Na podpieczony spód wysypujemy orzechy i wylewamy masę kajmakową, na nią wykładamy pozostałą część masy (mąka, cukry, płatki, masło). Wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 min.
 
SMACZNEGO!!!




niedziela, 19 stycznia 2014

Proste ciasto bananowe

Kiedy nie ma się za wiele czasu, ale za to ma się ochotę na coś słodkiego i nieskomplikowanego w wykonaniu to polecam Wam ciasto bananowe. U mnie rzadko kiedy banany nie zostają zjedzone do końca, ale kiedy już tak się stanie, zawsze są one wykorzystywane na to właśnie ciacho. Lubię je ja, mój mąż no i co ważne Wiktor. Specjalnie dla niego zresztą trochę  zmodyfikowałam wcześniejszy przepis na to ciasto, by było troszkę zdrowsze i mniej kaloryczne.
Do zrobienia ciasta nie trzeba miksera, wystarczy trzepaczka i dwie miski. Robię je nawet wtedy, gdy Wiktor śpi, bo czas przygotowania, oczywiście bez czasu pieczenia zajmuje dosłownie 10-15 min.
Zatem serdecznie polecam CIASTO BANANOWE.

Składniki:
  • banany 3 szt (im "starsze"tym lepszy smak ciasta)
  • jajka 2 szt
  • olej 0.5 szkl
  • jogurt/maślanka 0.5 szkl
  • mąka pszenna 2szkl
  • cukier ciemny 1.5 szkl
  • orzechy mielone 0.5  szkl (jeśli je dodajemy, wtedy odejmujemy 0.5 szkl mąki)
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda 1 łyżeczka
  • dodatkowo można dodać 1 łyżkę mielonej skórki pomarańczowej, kardamon lub wiórki kokosowe
Wykonanie:

Mąkę przesiewany i dodajemy do niej cukier ciemny, waniliowy, proszek do pieczenia oraz sodę i pozostałe suche składniki (orzechy, wiórki, przyprawy, skórkę pomarańczową).
Banany rozgniatamy, dodajemy jajka, olej, jogurt lub maślankę.
Do składników suchych wlewamy mokre i bardzo dokładnie mieszamy ze sobą.
Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stC i pieczemy w nim ciasto 60 min.

SMACZNEGO!!!!



Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo - orzechowym

Ciasto smaczne, ale liczyłam na coś więcej. Wypiek nie należy do skomplikowanych, nadzienie też jest smaczne, ale dużym minusem jest to, że następnego dnia jest już twarde (wiele nie zostało, ale zawsze...;) Uważam jednak, że warto je choć raz spróbować zrobić, żeby przynajmniej rozsmakować się w ciepłym drożdżowym cieście i marcepanie, który jest tutaj bardzo mocno wyczuwalny, co niewątpliwie jest bardzo dużym plusem.

Składniki na ciasto:
  • mąka pszenna 300g
  • mleko 150 ml
  • drożdże 22 g
  • cukier 30g
  • masło roztopione 40g
  • żółtka 2szt
  • cukier waniliowy 1szt
  • szczypta soli
Składniki na nadzienie:
  •  marcepan 200 g
  •  zmielone migdały 100g
  •  cukier puder 50 g
  •  białka 2szt
  •  cynamon 1 łyżeczka
Dekoracja:
  • białko 1 szt
  • płatki migdałów
Wykonanie:

Drożdże ucieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy,łączymy z utartymi drożdżami i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy do miski. W mące robimy zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru. Robimy rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Marcepan ucieramy z białkami, dodajemy zmielone migdały i cukier puder. Masę porządnie wyrabiamy, na koniec dodajemy cynamon.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie rozsmarowujemy.
Zwijamy, zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na trzy równe części.
Zaplatamy warkocz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warkocz smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałów. Odstawiamy na około 20-25 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut.*
 
SMACZNEGO!!!


*Przepis pochodzi z gazetki Lidl.