Do zrobienia tego ciasta "zmusiła" mnie leżakująca już kilka tygodni puszka mleka skondensowanego i nadmiar płatków owsianych :)
Szczerze mówiąc, nie za bardzo wierzę w takie połączenia, z jednej strony zdrowe płatki owsiane, z drugiej - rozpusta w biały dzień w postaci masy kajmakowej, ale wyszło bardzo dobre i bardzo słodkie :) Mąż stwierdził, że zajeb...te ;)
Dla mnie ciasto najlepsze okazało się na drugi dzień, kiedy po nocy spędzonej w lodówce, masa dokładnie wystygła i dość mocno stwardniała.
Reasumując : mało składników, szybko się robi, bardzo dobre w smaku. Czego chcieć więcej? Może tylko następnego kawałeczka ;)
Składniki:
- mąka pszenna 1 szkl
- płatki owsiane 1 szkl
- orzechy mielone lub posiekane 1 szkl
- cukier ciemny 0.5 szkl
- cukier waniliowy 1 op
- soda oczyszczone 1 łyżeczka
- masło roztopione 150g
- puszka masy kajmakowej (mleko skondensowane - ugotowane )
Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę, płatki, cukry. Rozpuszczamy masło, studzimy i wlewamy do suchych składników. Wszystko mieszamy. Masa musi być dość wilgotna, by łatwo nią było wyłożyć blaszkę. W razie, gdyby masa była za sucha, dodajemy jeszcze trochę rozpuszczonego masła. Połową mieszanki wykładamy niewielką blaszkę. Pieczemy w temp. 180 st C przez 10 min. Na podpieczony spód wysypujemy orzechy i wylewamy masę kajmakową, na nią wykładamy pozostałą część masy (mąka, cukry, płatki, masło). Wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 min.
SMACZNEGO!!!