środa, 11 czerwca 2014

KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

Moje pierwsze knedle... I od razu ulubione i przepyszne.  Miękkie, pulchne i ta wspaniała truskawka w środku.  Obiecywałam sobie, że skończę jedzenie na 3 szt.... Oczywiście słowa nie dotrzymałam (dzięki Bogu za wymyślenie joggingu i fitnessu). 
Objadałam się razem ze swoimi chłopakami, którym obiecałam powtórkę z knedli na weekend (moja mamusia też się załapie ; ). Tylko, że teraz marzą mi się knedelki z morelą w środku, ale na nie chyba jeszcze trzeba trochę zaczekać. Więc będą z truskawkami polane śmietanką i posypane cukrem z cynamonem. PYCHA!!!!!


Składniki:
  • ziemniaki ugotowane (najlepiej stare, nie młode) 350g
  • ser biały 200g
  • mąka pszenna 150g
  • jajko 2 szt
  • sol, cukier
  • truskawki

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, zmielić lub przecisnąć przez praskę. Ser także przepuścić przez praskę, albo dokładnie porozgniatać widelcem. Ziemniaki i ser mieszamy ze sobą. Dodajemy jajka, mąkę i odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto. Gdyby się za bardzo kleiło, można dodać mąkę.
Truskawki myjemy, usuwamy listki, większe kroimy na pół.
Odrywamy kawałek ciasta, rozklepujemy lekko na dłoni. Do środka kładziemy truskawkę i formujemy kulkę.
Zagotowujemy wodę z solą. Wkładamy knedle we wrzątek i gotujemy je około 3 min od momentu jak wypłyną na wierzch. Wyjmujemy, polewamy śmietanką lun bułką tartą z masłem.


SMACZNEGO!!!



WYTRAWNE CIASTKA FRANCUSKIE

Obowiązkowy element każdej imprezy czy spotkania... francuskie ciasteczka. Robi się je ekspresowo, możne je zrobić z każdym praktycznie nadzieniem i zapewniam Was, że znikną ze stołu szybciej, niż się na nim pojawią :)
U mnie dzisiaj były z szynką, kabanosem i serami : mozzarellą i zwykłym żółtym. Do tego sól, pieprz i papryka czerwona. Proste? Bardzo! Ale przepyszne niesamowicie. Polecam!!!

Składniki:
  • ciasto francuskie 1 arkusz
  • ser żółty 5 plastrów
  • mozzarella 1 kulka
  • kabanosy 1 szt
  • szynka 5 plastrów
  • jajko 1 szt
  • sól, pieprz
  • papryka czerwona słodka
Wykonanie:

Sery, szynkę i kabanosy kroimy. Mieszamy z jajkiem, dodajemy sól, pieprz, paprykę do smaku.
Na arkuszu ciasta francuskiego wykładamy farsz, i zwijamy jak roladę od dłuższej strony.
Formę do muffinek smarujemy masłem.
Roladę z ciasta kroimy na kilkanaście części, każdą wkładamy do formy. Pieczemy ok 20 min w 220 st C.
Studzimy.
Ważne jest, aby ciasto francuskie było bardzo zimne i pieczone w wysokiej temperaturze, powoduje to, że ciasto bardzo ładnie się rozwarstwia.

SMACZNEGO!!!