Nie jestem miłośniczką zup, szczerze mówiąc, prawie nigdy ich nie jem, ale ta, to zdecydowanie moja ulubiona :)
Składniki:
- pory 300 g
- ziemniaki 2 średnie
- tymianek 1/4 łyżeczki
- czosnek 1 ząbek
- wywar z warzyw 500 ml
- serek topiony śmietankowy 50 g
- oliwa z i oliwek 2 łyżki
- łosoś wędzony 100 g
- sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy i kroimy. Czosnek obieramy i siekamy.
W garnku podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pora, czosnek a następnie wrzucamy ziemniaki. Całość podsmażamy ok 2-3 min. Wlewamy wywar, wsypujemy tymianek. Całość gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Następnie wyjmujemy połowę warzyw z wywaru, wrzucamy serek topiony i mieszamy, aż serki się rozpuszczą. Wrzucamy resztę warzyw. Gotujemy ok 2 min. Całość miksujemy, aż do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy sól i pieprz.
Podajemy ciepły krem z plastrem łososia.
SMACZNEGO!!!