sobota, 31 maja 2014

ZUPA POROWA Z ŁOSOSIEM

Przepyszna zupa. Bardzo kremowa, o zdecydowanym smaku i wspaniałym zapachu. Do tego kawałeczek wędzonego łososia i mamy naprawdę świetny posiłek. Przy tym - bardzo szybki.
Nie jestem miłośniczką zup, szczerze mówiąc, prawie nigdy ich nie jem, ale ta, to zdecydowanie moja ulubiona :)

Składniki:
  • pory 300 g
  • ziemniaki 2 średnie
  • tymianek 1/4 łyżeczki
  • czosnek 1 ząbek
  • wywar z warzyw 500 ml
  • serek topiony śmietankowy 50 g
  • oliwa z i oliwek 2 łyżki
  • łosoś wędzony 100 g
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy i kroimy. Czosnek obieramy i siekamy.
W garnku podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pora, czosnek a następnie wrzucamy ziemniaki. Całość podsmażamy ok 2-3 min. Wlewamy wywar, wsypujemy tymianek. Całość gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Następnie wyjmujemy połowę warzyw z wywaru, wrzucamy serek topiony i mieszamy, aż serki się rozpuszczą. Wrzucamy resztę warzyw. Gotujemy ok 2 min. Całość miksujemy, aż do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy sól i pieprz.
Podajemy ciepły krem z plastrem łososia.

SMACZNEGO!!!





niedziela, 25 maja 2014

NADZIEWANY BAKŁAŻAN

I kolejne danie z zaledwie 5 składników. Jest bardzo sycące dzięki kaszy i zdrowe dzięki bakłażanowi i papryce. Potrawę się szybko i jest naprawdę bardzo smaczna. 
Zapraszam do wypróbowania.

Składniki:
  • bakłażan 2 szt średnie
  • papryka czerwona 1 szt
  • kasza jaglana 150 g
  • orzechy włoskie, uprażone i grubo posiekane 50 g
  • ser feta lub kozi, pokruszony 120g

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik i opiec papryki do momentu, aż ich skórka zacznie pękać. Następnie włożyć je do woreczka foliowego i pozwolić jej się " spocić". Następnie obrać i pokroić w kostkę.
Ugotować kaszę jaglaną. Odcedzić.
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Wyciąć ostrożnie środek. Miąższ pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać. Dodać pokruszony ser.
Piekarnik rozgrzewamy do 190st C.
Nakładamy farsz do środka bakłażanów i układamy je na blaszce do pieczenia.
Pieczemy przez 25-30 min, aż ser się rozpuści.
Najlepiej smakują ciepłe.


SMACZNEGO!!!