Na wstępnie musze zaznaczyć, że nie jestem miłośniczką czekolady. Nie lubię jej pod żadną postacią i dlatego upieczenie ciasta, które składa się między innymi z czekoladowego biszkopta oraz czekoladowej pianki było dla mnie ciekawym doświadczeniem. Tym bardziej, że trzeba było spróbować to co się upiekło :) I tu byłam mile zaskoczona: biszkopt, biały krem karmelowy z mascarpone i pianka czekoladowa smakowały razem nad bardzo dobrze. I choć nie stałam się ( i na pewno się już nie stanę czekoladożercą) nabrałam ochotę na dalsze eksperementy z czekoladą. Polecam Wam :
CZEKOLADOWE CUDO Z RURKAMI CZEKOLADOWYMI.
Biszkoptowy spód :
- masło 100g
- cukier puder 100g
- jajka 2 szt
- mąka 100g
- kakao 1 łyżka
- proszek do pieczenia 1 łyżka
Biały krem :
- śmietana 30 % 250 ml
- zagęstnik do śmietany 1 opak
- serek mascarpone 250g
- cukier puder 80g
- syrop karmelowy lub likier, np. wiśniowy, orzechowy
Pianka czekoladowa:
- jajka 2 szt
- gorzka czekolada min 70% tł. 125g
- śmietana 30 % 30 ml
- zagęstnik do śmietany 1/2 opak
- cukier 20g
Dekoracja:
- rurki waflowe ok 1 i 1/2 opak
- dekorację z czekolady
Wykonanie spodu:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na krem. Wbić jajka i ubijać nadal. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, przesiać na masę i wymieszać ( nie miksować). Formę o średnicy ok 22 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko dno). Wlać ciasto i piec ok 25 -30 min w 170 st C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i ostudzić.
Wykonanie białego kremu:
Śmietankę ubić z zagęstnikiem na sztywno. Serek mascarpone wymieszać z likierem /syropem i cukrem pudrem na puch. Po trochu dodawać bitą śmietanę, delikatnie mieszając. Krem wstawić do lodówki.
Wykonanie pianki czekoladowej:
Sparzyć jajka (salmonelli mówimy zdecydowane - NIE :) Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać żółtka i 50 ml śmietany. Wymieszać. Resztę śmietanki ubić na sztywno. Wymieszać z pianą z białek i czekoladą. Wstawić do lodówki na ok 2 godziny.
Na biszkopt wykładamy biały krem, wyrównujemy, a następnie wykładamy czekoladową piankę. Zostawiamy 2-3 łyżki pianki do dekoracji boków ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Tort przekładamy na paterę, smarujemy boki kremem i obkładamy dookoła rurkami waflowymi.
Górę dekorujemy ozdobami czekoladowymi *
SMACZNEGO!!!
*Aby samemu zrobić różnego rodzaju ozdoby z czekolady, wystarczy rozpuścić czekoladę (lub najlepiej kuwerturę) na parze wodnej, następnie napełnić płynną czekoladą rękaw cukierniczy i na papierze do pieczenia rysować różne wzory. Ważne jest, aby były to wzory dość grube. Po wystygnięciu czekolady papier do pieczenia delikatnie odrywany od ozdób.