piątek, 15 listopada 2013

Flan z malinami

Jedliście kiedyś flan? Jest to rodzaj deseru, który robi się z mleka i różnych dodatków, zapieka się w kąpieli wodnej, a potem je na zimno. Dla mnie pycha. Miękki, niewiarygodnie słodki budyń, ale nie mdły, bo kwaskowy smak malin równoważy tę słodycz. Robiłam go po raz pierwszy, ale z całą pewnością nie ostatni. Ze składnikami można dowolnie kombinować, więc wystarczy tylko puścić wodzę wyobraźni. Należy tylko pamiętać o dwóch głównych składnikach, których nie może zabraknąć : mleko i śmietana. Gorąco polecam : FLAN KARMELOWY Z MALINAMI.

Składniki:
  • mleko skondensowane słodzone 200 ml
  • cukier 150g
  • śmietanka 30% tł 200 ml
  • cukier waniliowy 1 opak
  • jajka 2 szt
  • likier  lub syrop (smak zależy od owoców, których będziemy używać) ok 110 ml
  • maliny ok 150g
  • masło ok 50g
Wykonanie :

Foremki do flanu smarujemy delikatnie masłem.
100g cukru karmelizujemy na suchej patelni, aż powstanie ciemnozłoty karmel. Wylewamy po równo do każdej z foremek. Karmel, który zostanie na patelni nie wylewamy.
W misce mieszamy jajka, mleko i śmietankę. Dodajemy cukry oraz likier bądź syrop. Mieszamy. Wlewamy do foremek na 3/4 wysokości, które ustawiamy w naczyniu żaroodpornym wypełnionym zimną wodą do 1/2 wysokości. Wszystko wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 st C (termoobieg) lub 150 st C ( góra - dół). Pieczemy 40-50 min. Następnie studzimy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Przed podaniem wyjmujemy flan z foremek. Rozgrzewamy pozostały na patelni karmel, dodając  trochę masła i 2-3 łyżki wody. Podgrzewamy i wrzucamy maliny ( ja dałam mrożone). Gotujemy ciągle mieszając ok 3 min. Polewamy flan.

SMACZNEGO!!!

czwartek, 14 listopada 2013

Kokosanki

Uwielbiam kokosanki... Ale tylko takie ciągnące się w nieskończoność.... :)
Trochę pracy przy nich jest, ale warto je zrobić. Ważne jest, aby dokładnie przestrzegać proporcji. Ja robiłam metodą prób i błędów ( więcej błędów ;) ale ciastka wyszły pycha.
Po prostu : KOKOSANKI.

Składniki :
  • wiórki kokosowe 200g
  • białko jajka 5 szt (rozmiar M)
  • cukier waniliowy 1 opak
  • cukier 350g
Wykonanie :

Do miski, którą umieszczamy nad parującą wodą wsypujemy cukry, wiórki kokosowe oraz wlewamy białko. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy (trochę to trwa) a następnie odstawiamy do wystudzenia. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy kokosanki na papier do pieczenia. Pieczemy 12-15 min w 170 st C (termoobieg).

SMACZNEGO!!!














p

Choinka, choinka..

Ostatnio moje dziecię zażyczyło sobie ciastek :) Takich zwykłych, kruchych i maślanych. A że akurat chciałam wypróbować nowo zakupione foremki, narobiliśmy tych ciastek co niemiara.  Biorąc pod uwagę fakt, że trzylatek nie zje więcej niż kilka sztuk na raz, i bardzo szybko chcę mu się czegoś innego, z ciastek, które zostały postanowiłam zrobić takie oto drzewko :)
Oto : KRUCHE CHOINKI.

Składniki:
  • mąka pszenna 375g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier puder 400g
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • masło 150g
  • jajka 2 szt
  • kolorowa posypka
Wykonanie:

Mąkę, proszek do pieczenia i 150 g cukru pudru  wsypujemy na stolnicę. Mieszamy z cynamonem i szczyptą soli. Rozbijamy jajka. Dodajemy 2 żółtka  i posiekane masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wykładamy na stolnicę i  rozwałkujemy na grubość ok 3 mm a następnie wykrawamy ciasteczka (gwiazdki). Blaszki do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia na którym układamy ciastka. Pieczemy ok 20 min w 160 st C na złoty kolor.
Dwa białka, które nam zostały ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy resztę cukru pudru i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy.
Ostudzone ciastka przekładamy na deskę lub coś innego stabilnego i na środku każdej gwiazdki robimy kleks z lukru, na ten kleks kładziemy kolejne ciastko i tak kleimy każdą kolejną gwiazdkę. Za pomocą lukru przyklejamy wierzch choinki - gwiazdkę na czubku. Resztą lukru dekorujemy drzewko wg uznania a następnie, póki lukier nie zastygł, posypujemy kolorową posypką.

SMACZNEGO!!!





Czekoladowe cudo z rurkami

Na wstępnie musze zaznaczyć, że nie jestem miłośniczką czekolady. Nie lubię jej pod żadną postacią i dlatego upieczenie ciasta, które składa się między innymi z czekoladowego biszkopta oraz czekoladowej pianki było dla mnie ciekawym doświadczeniem. Tym bardziej, że trzeba było spróbować to co się upiekło :) I  tu byłam mile zaskoczona: biszkopt, biały krem karmelowy z mascarpone i pianka czekoladowa smakowały razem nad bardzo dobrze.  I choć nie stałam się ( i na pewno się już nie stanę czekoladożercą) nabrałam ochotę na dalsze eksperementy z czekoladą.  Polecam Wam : CZEKOLADOWE CUDO Z RURKAMI CZEKOLADOWYMI.

Biszkoptowy spód :
  • masło 100g
  • cukier puder 100g
  • jajka 2 szt
  • mąka 100g
  • kakao 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
Biały krem  :
  • śmietana 30 % 250 ml
  • zagęstnik do śmietany 1 opak
  • serek mascarpone 250g
  • cukier puder 80g
  • syrop karmelowy lub likier, np. wiśniowy, orzechowy

Pianka czekoladowa:
  • jajka 2 szt
  • gorzka czekolada min 70% tł. 125g
  • śmietana 30 % 30 ml
  • zagęstnik do śmietany 1/2 opak
  • cukier 20g
Dekoracja:
  • rurki waflowe ok 1 i 1/2 opak
  • dekorację z czekolady
Wykonanie spodu:

Miękkie masło utrzeć  z cukrem na krem. Wbić jajka i ubijać nadal. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, przesiać na masę i wymieszać ( nie miksować). Formę o średnicy ok 22 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko dno). Wlać ciasto i piec  ok 25 -30 min w 170 st C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i ostudzić.

Wykonanie białego kremu:

Śmietankę ubić z zagęstnikiem na sztywno.  Serek mascarpone wymieszać z likierem /syropem i cukrem pudrem na puch. Po trochu dodawać bitą śmietanę, delikatnie mieszając. Krem wstawić do lodówki.

Wykonanie pianki czekoladowej:

 Sparzyć jajka (salmonelli mówimy zdecydowane - NIE :) Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać żółtka i  50 ml śmietany. Wymieszać. Resztę śmietanki ubić na sztywno.  Wymieszać z pianą z białek  i czekoladą. Wstawić do lodówki na ok 2 godziny.

Na biszkopt wykładamy biały krem, wyrównujemy, a następnie wykładamy czekoladową piankę. Zostawiamy 2-3 łyżki pianki do dekoracji boków ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki. 
Tort przekładamy na paterę, smarujemy boki kremem i obkładamy dookoła rurkami waflowymi.
Górę dekorujemy ozdobami czekoladowymi *

SMACZNEGO!!!

*Aby samemu zrobić różnego rodzaju ozdoby z czekolady, wystarczy rozpuścić czekoladę (lub najlepiej kuwerturę) na parze wodnej, następnie napełnić płynną czekoladą rękaw cukierniczy i na papierze do pieczenia rysować różne wzory. Ważne jest, aby były to wzory dość grube. Po wystygnięciu czekolady papier do pieczenia delikatnie odrywany od ozdób.