niedziela, 26 stycznia 2014

Placki z jabłkami, cynamonem i syropem klonowym

Ponieważ mój Młody ma ostatnio apetyt godny dorosłego faceta i "zwykłe" kanapki na kolację już mu nie zawsze wystarczają, Mama musi co chwila wymyślać nowe, treściwe kolacyjki. Bardzo często są to placuszki z owocami czy serkiem twarogowym. Dziś na przykład Szef kuchni - Mama zaserwowała PLACKI Z JABŁKAMI, CYNAMONEM I SYROPEM KLONOWYM, który zresztą ostatnio bardzo często gości w naszej kuchni. Dobre wyszło... Na razowej mące, z dużymi kawałkami jabłek i cynamonem. A wszystko polane syropem klonowym. Znikały szybciej niż byłam w stanie przepuszczać, że znikną. Polecam Wam i Waszym pociechom.

Składniki:
  • duże jabłko 1 szt
  • mąka pszenna lub razowa 1 szkl
  • syrop klonowy - do smaku
  • jajko 1 szt
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • mleko/maślanka/kefir 3/4 szkl
  • cynamon 1 łyżeczka
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i syropem. Umyte jabłko obieramy i kroimy na kawałki. Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i pokrojone jabłko. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy więcej mąki.
Wszystko smażymy na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy by usunąć nadmiar tłuszczu.
Najlepiej smakują polane syropem klonowym.

SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze