środa, 11 czerwca 2014

WYTRAWNE CIASTKA FRANCUSKIE

Obowiązkowy element każdej imprezy czy spotkania... francuskie ciasteczka. Robi się je ekspresowo, możne je zrobić z każdym praktycznie nadzieniem i zapewniam Was, że znikną ze stołu szybciej, niż się na nim pojawią :)
U mnie dzisiaj były z szynką, kabanosem i serami : mozzarellą i zwykłym żółtym. Do tego sól, pieprz i papryka czerwona. Proste? Bardzo! Ale przepyszne niesamowicie. Polecam!!!

Składniki:
  • ciasto francuskie 1 arkusz
  • ser żółty 5 plastrów
  • mozzarella 1 kulka
  • kabanosy 1 szt
  • szynka 5 plastrów
  • jajko 1 szt
  • sól, pieprz
  • papryka czerwona słodka
Wykonanie:

Sery, szynkę i kabanosy kroimy. Mieszamy z jajkiem, dodajemy sól, pieprz, paprykę do smaku.
Na arkuszu ciasta francuskiego wykładamy farsz, i zwijamy jak roladę od dłuższej strony.
Formę do muffinek smarujemy masłem.
Roladę z ciasta kroimy na kilkanaście części, każdą wkładamy do formy. Pieczemy ok 20 min w 220 st C.
Studzimy.
Ważne jest, aby ciasto francuskie było bardzo zimne i pieczone w wysokiej temperaturze, powoduje to, że ciasto bardzo ładnie się rozwarstwia.

SMACZNEGO!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze