wtorek, 3 czerwca 2014

SERNIK ŚMIETANKOWY Z MASĄ TRUSKAWKOWĄ NA BISZKOPTACH

Bardzo fajne ciasto ;) Połączenie delikatnej pianki śmietankowej i aksamitnej masy truskawkowej, do tego na górę masa świeżych truskawek - czego można chcieć więcej. Wstępnie to ciasto miało być typowym sernikiem na zimno, oczywiście z truskawkami i galaretką. Ale zachciało mi się czegoś więcej i tak powstało to pyszne ciasto. Nie jest zbyt pracochłonne, trzeba jedynie przed podaniem, najlepiej na noc, przechować je w lodówce. Owoce też mogą być różne, ale masa najlepiej wychodzi z truskawek, malin, agrestu, czyli owoców, które zawierają dużo pektyn. Zapraszam zatem do wyczarowania tego cuda na kolejny weekend...
 
Składniki:
 
  • biszkopty podłużne ( lub zwykłe) 1 opakowanie
  • galaretka czerwona 1 szt
  • kompot z truskawek 350 ml (jeśli ciasta nie będą jadły dzieci, można zamiast kompotu dać taką samą ilość różowego wina)
  • cukier kryształ 2-3 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • truskawki ok 500 g
  • śmietana 30 % tł 400 ml
  • jogurt typu greckiego 500 ml
  • cukier waniliowy 2 opakowania
  • żelatyna ok 3 łyżki
  • cukier puder 1 szklanka
Wykonanie:
 
Blachę o wymiarach 24x24 cm wykładamy dość szczelnie biszkoptami , także po bokach.
Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu.
 
Do garnka wlewamy150 ml kompotu, dodajemy cukier i cynamon, zagotowujemy,  resztę kompotu mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wlewamy kompot do garnka i mieszamy aż do momentu uzyskania konsystencji gęstego kisielu. Dodajemy owoce i wszystko dokładnie łączymy.
 
Biszkopty nasączamy galaretką (ok 1 łyżeczki galaretki na 1 biszkopt) i wykładamy na nie masę truskawkową. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Studzimy.
 
Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Dodajmy jogurt - dokładnie wszystko mieszamy. Do masy dodajemy pomału żelatynę i znowu mieszamy na największych obrotach miksera.
 
Całość masy śmietankowej wylewamy na masę truskawkową. Wkładamy do lodówki. Kiedy masa śmietankowa będzie w miarę sztywna układamy na wierzchu truskawki. Całość zalewamy prawie stężoną galaretką.
 
 
SMACZNEGO!!!
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze