niedziela, 8 grudnia 2013

Beziki

Ponieważ przed Świętami lubię mieć wyczyszczoną ze wszystkich zapasów lodówkę, wzięłam się do wykorzystania zamrożonych białek.  A jest tego trochę.... Z pierwszej rozmrożonej partii zrobiłam małe bezy. Małe - przydadzą się do dekoracji ciast (o ile coś zostanie). Z dużych jutro wyjdzie pewnie jakiś deser. A teraz zapraszam na małe co nie co. ŚNIEŻNOBIAŁE BEZIKI.

Składniki:
  • białka 165g
  • cukier 330g (zasada jest prosta - na jedno białko bierzemy 50 g cukru)
  • ocet jabłkowy 2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno, pomału dodajemy cukier i nadal ubijamy. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy ocet i mąkę. Mieszamy. Napełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy małe kształty.
Piekarnik rozgrzewamy do 110 st C (termoobieg) . Po włożeniu bez zmniejszamy temp do 80 st C (termoobieg) i pieczemy ok 30 min. Następnie znów zwiększamy temp do 110 st C (góra - dół) i pieczemy ok 10 min. Wychodzą bezy kruche na zewnątrz, a ciągnące się w środku.

SMACZNEGO!!!





S<-+

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze