niedziela, 27 października 2013

Niedzielny obiad, czyli dla każdego coś miłego

Miało być prosto i smacznie: ziemniaki, pieczony kurczak i surówka. A że kilka dni wcześniej obejrzałam dość popularny program kulinarny z Panią, która to przeprowadza rewolucję w kuchniach i na talerzach, postanowiłam, że niedzielny kurczak będzie robiony wg przepisu tejże Pani.
Dodatkowo moje ukochane dziecko rano zażyczyło sobie kopytek (jasne, po co tracić czas na czytanie fajnej książki, skoro można go miło spędzić przy robieniu tych klusek ;). No, ale czego się nie robi dla dzieci... Przy okazji zrobiłam na próbę kopytka z papryką... dobre, ale wolę normalne.
Kiedy latorośl poszła spać ( bo jemu odpoczynek się należy z urzędu ), ja  zabrałam się do gotowania. Najpierw: SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY. Proste, ale bardzo dobre.

Składniki:
  • główka czerwonej kapusty 1 szt
  • marchew 2 szt
  • cebula (najlepiej czerwona) 1 szt
  • jabłko 1/2 szt
  • ocet jabłkowy 3 łyżki
  • majonez 1/4 małego słoika
  • śmietana (jogurt naturalny )1 szkl
  • sól, pieprz, cukier - wg uznania
Wykonanie:

Kapustę bardzo cienko szatkujemy, marchew i jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Mieszamy. Wlewamy ocet, dodajemy sól i pieprz. Odkładamy, żeby ocet zmiękczył warzywa. Kiedy kapusta jest w miarę miękka, dodajemy majonez, śmietanę i cukier.
Koniec!! Prawda, że proste ?
Teraz czas na KURCZAKA. U mnie to były udka (6 szt), na marynatę do których zużyłam :
  • musztardę sarepską  4 łyżki
  • kurkumę 1 czubatą łyżeczkę
  • chilli mielone 1 łyżeczkę
  • paprykę ostrą i słodką po 2 łyżeczki
  • sól i pieprz
  • oliwa ok 5 łyżek
Wykonanie : wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Smarujemy umyte i osuszone części kurczaka. Odstawiamy na jakiś czas ( ja trzymałam w lodówce ok 1 godziny). Rozgrzewamy piekarnik do 190 st C, kawałki kurczaka układamy na brytfannie obok siebie (muszą być w tej marynacie) i skrapiamy dość porządnie oliwą. Ja po 30 min do brytfanki wlałam trochę wody. Powstał płyn, którym co jakieś 15 min podlewałam kurczaka.
Osobiście bardzo lubię trochę spaloną skórkę, dlatego trzymałam kurczaka w piekarniku ok 1,5 h.
Jak ktoś woli skórę mniej spaloną, może trzymać krócej. Bardzo ważne jest polewanie kurczaka, bo dzięki temu mięsko jest soczyste.

SMACZNEGO!!!



 

1 komentarz:

Czekam na Wasze komentarze