środa, 30 października 2013

Wiśniowa karpatka

Do tej pory nie miałam śmiałości do łączenia w wypiekach różnych typów ciast. Ale okazało się, że połączenie kruchego i parzonego (ptysiowego)  ciasta jest niezwykle smaczne, zwłaszcza, kiedy między nimi znajduje się przepyszna warstwa waniliowego budyniu oraz warstewka wiśniowej konfitury. Wizualnie ciasto też prezentuje się bardzo ładnie. 
Myślę, że jest to bardzo fajne ciasto do zrobienia na nadchodzący weekend (albo każdy inny).
Zapraszam Was na WIŚNIOWĄ KARPATKĘ.

Składniki na ciasto kruche:
  • mąka 250g
  • masło 120g
  • cukier puder 50 g
  • jako jedno duże
  • śmietana 18 %  1 łyżka
Składniki na ciasto parzone:
  • mąka 3/4 szk
  • masło 100g
  • mleko 1/2 szk
  • jajka 3 szt
Krem budyniowy:
  • mleko 3 szk
  • cukier 3/4 szk
  • jajka 4 szt
  • masło 100 g
  • wanilia 1 laska  (opcjonalnie cukier waniliowy 1 opak)
  • mąka pszenna (ja dałam krupczatkę ) 4 łyżki (z czubkiem)
  • mąka ziemniaczana  5 łyżek  (z czubkiem)
Dodatkowo :
  • mały słoik konfitury wiśniowej
  • cukier puder
Wykonanie :
Ciasto kruche:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Przełożyć go do foremki o wymiarach 24x24, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, i odstawiać do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200st C na 20 min.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i  ostudzić.

Ciasto parzone:
Zagotować mleko z masłem. Wsypać mąkę i stale mieszając podgrzewać, aż mąka wchłonie całe mleko. Lekko przestudzić. Przełożyć do miski i miksując dodawać  po jajku. Przełożyć go do formy, w której piekło się ciasto kruche, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 st C 40 min. Po upieczeniu wyjąć z formy.

Krem budyniowy :

Zagotować 2 szklanki mleka z masłem i cukrem oraz ziarenkami wanilii.  W misce wymieszać pozostałą szklankę mleka z jajkami i obiema mąkami. Masę jajeczną wlać do gotującego się mleka i cały czas intensywnie mieszać, aż budyń stanie się w miarę gęsty.


W blaszce układać po kolei : ciasto kruche, posmarować go konfiturą, następnie wylać na to budyń i położyć blat ciasta ptysiowego. Ciasto powinno być w lodówce ok 4 godzin. Najlepiej przechowywać go w też w lodówce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub wiórkami czekolady.

SMACZENEGO!!!



1 komentarz:

Czekam na Wasze komentarze