niedziela, 19 stycznia 2014

Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo - orzechowym

Ciasto smaczne, ale liczyłam na coś więcej. Wypiek nie należy do skomplikowanych, nadzienie też jest smaczne, ale dużym minusem jest to, że następnego dnia jest już twarde (wiele nie zostało, ale zawsze...;) Uważam jednak, że warto je choć raz spróbować zrobić, żeby przynajmniej rozsmakować się w ciepłym drożdżowym cieście i marcepanie, który jest tutaj bardzo mocno wyczuwalny, co niewątpliwie jest bardzo dużym plusem.

Składniki na ciasto:
  • mąka pszenna 300g
  • mleko 150 ml
  • drożdże 22 g
  • cukier 30g
  • masło roztopione 40g
  • żółtka 2szt
  • cukier waniliowy 1szt
  • szczypta soli
Składniki na nadzienie:
  •  marcepan 200 g
  •  zmielone migdały 100g
  •  cukier puder 50 g
  •  białka 2szt
  •  cynamon 1 łyżeczka
Dekoracja:
  • białko 1 szt
  • płatki migdałów
Wykonanie:

Drożdże ucieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy,łączymy z utartymi drożdżami i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy do miski. W mące robimy zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru. Robimy rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Marcepan ucieramy z białkami, dodajemy zmielone migdały i cukier puder. Masę porządnie wyrabiamy, na koniec dodajemy cynamon.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie rozsmarowujemy.
Zwijamy, zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na trzy równe części.
Zaplatamy warkocz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warkocz smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałów. Odstawiamy na około 20-25 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut.*
 
SMACZNEGO!!!


*Przepis pochodzi z gazetki Lidl.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze