Składniki na ciasto:
- mąka pszenna 300g
- mleko 150 ml
- drożdże 22 g
- cukier 30g
- masło roztopione 40g
- żółtka 2szt
- cukier waniliowy 1szt
- szczypta soli
- marcepan 200 g
- zmielone migdały 100g
- cukier puder 50 g
- białka 2szt
- cynamon 1 łyżeczka
- białko 1 szt
- płatki migdałów
Drożdże ucieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy,łączymy z utartymi drożdżami i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy do miski. W mące robimy zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru. Robimy rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Marcepan ucieramy z białkami, dodajemy zmielone migdały i cukier puder. Masę porządnie wyrabiamy, na koniec dodajemy cynamon.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie rozsmarowujemy.
Zwijamy, zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na trzy równe części.
Zaplatamy warkocz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warkocz smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałów. Odstawiamy na około 20-25 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut.*
SMACZNEGO!!!
*Przepis pochodzi z gazetki Lidl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Czekam na Wasze komentarze