czwartek, 3 kwietnia 2014

SAŁATKA FIT Z KIEŁKAMI

Po godzinnej walce o szczupłą sylwetkę  przyszedł czas by przyrządzić i zjeść coś lekkiego a zarazem pysznego na kolację. Zresztą mąż też jakoś tęskno spoglądał w stronę lodówki.. ;)  Padło na sałatkę :)  Prostą i szybką w przygotowaniu, ze składników dostępnych raczej w każdej lodówce, z lekkim sosem na bazie jogurtu. Dla mnie super.
A zamiast pieczywa.... coś, co po pierwszym kęsie uzależniło mnie na zawsze i z ręką na sercu mogę napisać, że od tygodni nie tknęłam zwykłego pieczywa, bo TEN chlebek jest FANTASTYCZNY!!! Ale przepis na niego w kolejnym poście. Kto ciekaw - zapraszam!

Składniki:
  • sałata (może być każda - ja osobiście używam sałat 3 w 1, czyli trzy rodzaje sałat w jednym opakowaniu, dostępne w Lidlu), może też być kapusta pekińska
  • rzodkiewka - 5 szt
  • szczypior - mały pęczek
  • szpinak - 30 g
  • kiełki brokułów i kiełki rzodkiewki - po 2 łyżki stołowe (można więcej jeśli ktoś lubi pikantniejsze smaki)
  • kukurydza - pół puszki
  • pomidory - 2 szt (jeśli używamy pomidorków koktajlowych to 6-7 szt)
  • sól, pieprz
Składniki na sos:
  • jogurt naturalny - 5 łyżek
  • musztarda - 1 łyżka
Wykonanie:

Sałatę i szpinak myjemy i suszymy. Rwiemy na większe części. Pozostałe warzywa również myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Kiełki płuczemy i dodajemy do warzyw. Kukurydzę odsączamy, dodajemy. Szczypior drobno siekamy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jogurt mieszamy z musztardą.
Polewamy sałatkę na chwilę przed podaniem .
 

SMACZNEGO!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze