Jedno z lepszych ciast z marchewki jakie dane mi było kiedykolwiek skosztować. Bardzo ciężkie, mocno wilgotne i niezwykle smaczne. Zapach jaki unosił się w domu podczas jego pieczenia był wręcz obłędny. Do ciasta dałam mąkę razową, ciemny cukier i odtłuszczony twarożek na wierzch. Dla tych co na diecie - wręcz idealne. Jestem pewna, że to ciasto jeszcze nie raz zagości na moim stole. Czego i Wam życzę...
SKŁADNIKI:
- mąka razowa - 230g
- marchewka - 600g
- ananas w puszcze (cząstki) - 1 puszka
- orzechy włoskie - 1 opak
- cukier trzcinowy - 200g
- soda oczyszczona - 1 i 1/2 łyżeczki
- cukier waniliowy - 1 opak
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- olej - 200 ml
- jajka - 3 szt
- serek śmietankowy (Bieluch light) - 1 opak
- cukier - puder 1 łyżka
- sok z cytryny 1 łyżka
Marchewki myjemy, osuszamy, czyścimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Po czyszczeniu powinno nam wyjść ok 500g. Ananasa bardzo dokładnie odsączamy na sitku. Jeśli mamy ananasa w plastrach - kroimy w kostkę. Orzechy można grubiej posiekać albo zmielić na mąkę.
Formę tortową z kominem smarujemy masłem i posypujemy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st C.
Jajka (które powinny być w temperaturze pokojowej) ubijamy z cukrem. Pod koniec ubijania pomału dodajemy olej. Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym, orzechami, 2 łyżeczkami cynamonu i 1 łyżeczką gałki muszkatołowej. Dodajemy sodę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Mieszankę dodajemy do masy jajecznej i znowu mieszamy. Do całości dodajemy marchewkę, ananasa. Ciasto musi nie może być zbyt rzadkie. Jeśli jest, dodajemy mąki.
Ciasto wlewamy do tortownicy i wyrównujemy. Pieczemy ok 60 min w nagrzanym piekarniku.
Serek, cukier puder i sok z cytryny mieszamy ze sobą. Ostudzone ciasto pokrywamy masą twarożkową.
Ciasto jest najlepsze następnego dnia wyjęte prosto z lodówki. Jeszcze zimne.
Kiedyś robiłam podobne. Po poście skuszę się na Twoje :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne :) koniecznie wypróbuj. Dzięki za odwiedziny.
OdpowiedzUsuń