niedziela, 29 czerwca 2014

SORBET PORZECZKOWO - TRUSKAWKOWY Z MIĘTĄ

Wspaniała alternatywa dla lodów. Łatwy i szybki do zrobienia sorbet na upalne dni (podobno nadejdą takie już wkrótce). Wielbiciele słodkich smaków mogą dodać więcej słodziku lub cukru. Dla mnie, mimo, że porzeczki są dość kwaskowe, ilość w przepisie była w sam raz.
 
Składniki:
  • truskawki 300 g
  • porzeczki 400 g
  • cukier 150 g
  • mięta 4 gałązki
Wykonanie:
 
Odszypułkowane owoce skrapiamy 5 łyżkami wody, przykrywamy i dusimy ok 10 minut na małym ogniu. Przecieramy przez sitko, otrzymany płyn mieszamy z cukrem, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu przez 5 minut.  Zestawiamy, dorzucamy pogniecione w dłoniach gałązki mięty, przykrywamy i zostawiamy do ostygnięcia. Mięte wyjmujemy, syrop przelewamy do pojemniczków na lody, zamrażamy przez 4 godziny.
 
SMACZNEGO!!!
 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze