niedziela, 20 lipca 2014

OWOCE ZAPIEKANE POD JAJECZNĄ KOŁDERKĄ

W lodówce nie zostało nic oprócz światła i jajek a masz ochotę na coś słodkiego? Nie ma problemu! Dołóż owoce i cukier - a powstanie pyszny i łatwy deser. Trzy składniki i pyszna uczta gotowa.
Zapraszam!
 
Składniki:
  • owoce sezonowe 300 g (maliny, jagody, porzeczki)
  • żółtka jaj - 4 szt
  • cukier - 3 łyżki (cukier może być brązowy)
Wykonanie:
 
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę (ok 5 min). Umyte i osuszone owoce układamy w małych kokpitkach i zalewamy masą z żółtek. Z wierzchu posypujemy lekko cukrem, by podczas pieczenia utworzyła się chrupiąca skórka.
Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st C na 15-20 min. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu, tylko po 5 min. Podajemy jeszcze ciepłe.
Pycha!!!
 
SMACZNEGO!!!
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze