niedziela, 25 maja 2014

NADZIEWANY BAKŁAŻAN

I kolejne danie z zaledwie 5 składników. Jest bardzo sycące dzięki kaszy i zdrowe dzięki bakłażanowi i papryce. Potrawę się szybko i jest naprawdę bardzo smaczna. 
Zapraszam do wypróbowania.

Składniki:
  • bakłażan 2 szt średnie
  • papryka czerwona 1 szt
  • kasza jaglana 150 g
  • orzechy włoskie, uprażone i grubo posiekane 50 g
  • ser feta lub kozi, pokruszony 120g

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik i opiec papryki do momentu, aż ich skórka zacznie pękać. Następnie włożyć je do woreczka foliowego i pozwolić jej się " spocić". Następnie obrać i pokroić w kostkę.
Ugotować kaszę jaglaną. Odcedzić.
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Wyciąć ostrożnie środek. Miąższ pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać. Dodać pokruszony ser.
Piekarnik rozgrzewamy do 190st C.
Nakładamy farsz do środka bakłażanów i układamy je na blaszce do pieczenia.
Pieczemy przez 25-30 min, aż ser się rozpuści.
Najlepiej smakują ciepłe.


SMACZNEGO!!!














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze