piątek, 25 października 2013

Biszkopt z kremem orzechowym i bananem

Przyznam się szczerze, na początku to ciasto mi nie smakowało. Kiedy po zrobieniu kremu  i zwinięciu rolady spróbowałam kawałek nie byłam zachwycona. Krem wydawał się za maślany, za ciężki, smak masła dominował nad orzechami. Ale postanowiłam dać ciastu drugą szansę (bo ciasto smak nadrabiało wyglądem) i odczekałam ok 2 godzin. Najwidoczniej ciacho wystraszyło się, że nie pojawi się na blogu ;) bo diametralnie zmieniło smak. Zamiast mdłego, pojawił się mocno orzechowy, delikatny, bardzo dobry krem . Biszkopt z odrobiną kakao (dałam takie dla dzieci) bardzo fajnie komponuje się smakowo z kremem i bananem. Nie jest za słodko. Jest w sam raz.
Dlatego z czystym sumieniem mogę Wam polecić zrobienie : BISZKOPTA Z KREMEM ORZECHOWYM I BANANEM.

Składniki:

Ciasto:
  • jajka 6 szt
  • cukier puder 6 łyżek
  • mąka 2 łyżki
  • kakao 1 łyżka (jeśli będziecie używać kakao dla dzieci dajcie 1 łyżkę mniej cukru pudru)
  • proszek do pieczenia 1/2op
Krem:
  • zmielone orzechy 150g
  • mleko 5 łyżek
  • cukier waniliowy 2 op
  • masło ok 150g
  • cukier puder 3 łyżki
  • banany 2 szt
Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kremową masę, dodajemy kakao,  proszek do pieczenia  i przesianą mąkę. Mieszamy do połączenia. Schłodzone białka ubijamy na sztywno i pomału dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto wylewamy na blaszkę od wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i pieczemy ok 10-15 min w 170 st C. Po upieczeniu przekładamy ciasto na drugi papier do pieczenia (lekko posmarowany olejem), zdejmujemy papier na którym piekliśmy, biszkopt rolujemy, zawijamy w papier i zostawiamy do wystygnięcia.
Orzechy wrzucamy do garnka, dodajemy mleko, cukier waniliowy i zagotujemy, cały czas mieszając. Masę studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i po tej masy pomału dodajemy orzechy, cały czas mieszając. Ciasto smarujemy masą, na jednym z brzegów układamy banany i zawijamy. Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub jak kto woli, to kakao.

Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze