wtorek, 19 listopada 2013

Babeczki owsiane

Uwielbiam je za to, że bardzo szybko się je robi, że można je robić z różnymi dodatkami (oczywiście zachowując odpowiednie proporcję), że są wspaniale miękkie i tą miękkość zachowują przez bardzo długi czas. No i najważniejsze : moje dziecko bardzo je lubi. Dla mnie to wystarczający powód, by robić je bardzo często. Polecam więc je i Wam : BABECZKI OWSIANE.

Składniki na 12 szt:
  • płatki owsiane błyskawiczne 1 i 1/2 szkl
  • mąka pszenna 1 szkl
  • cukier brązowy 3/4 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe ( lub posiekane orzechy) 2 łyżki
  • jajko 1 szt
  • jogurt naturalny 1 szkl
  • olej 1/4 szkl
Można dodać też suszoną żurawinę, oczywiście posiekaną (ok 1 szkl).

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st C. Mieszamy suche składniki w jednej misce. Mokre mieszamy w innej. Składniki suche dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Dodajemy ewentualnie żurawinę. Ciasto nakładamy do papilotek w formie na muffinki na 3/4 wysokości. Pieczemy 20 min.

SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze