niedziela, 17 listopada 2013

Buchta z orzechami w karmelu

Bardzo pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem słodkich orzechów. Cudownie urosło, orzechy nadają fajnego słodkiego smaku, zwłaszcza, że samo ciasto nie zawiera zbyt dużo cukru. Z orzechami można pokombinować, ja dodałam orzechy laskowe i migdały. Dodatkową zaletą ciasta jest jego ciekawy wygląd. Warto poczekać, aż do całkowitego wystygnięcia drożdżówki, ponieważ wtedy łatwiej jest ją podzielić na części. Ja czekać nie mogłam :) Zapraszam Was na: BUCHTĘ Z KARMELIZOWANYMI ORZECHAMI.

Składniki:
  • mąka pszenna 500g
  • cukier 200g
  • masło miękkie 100g
  • jajko 1 szt
  • mleko 200ml
  • drożdże świeże 42g
  • orzechy laskowe 50g
  • migdały lub orzechy włoskie 50g
  • kremówka 100g
  • szczypta soli

Wykonanie:

W misce mieszamy ze sobą mąkę, 50g cukru, sól, 50g masła i 1 jajko. Mleko lekko podgrzewamy  i dodajemy drożdże, rozpuszczamy je. Dodajemy do mieszanki z mąką. Wyrabiamy ciasto. Musi bez problemu odchodzić od ręki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 min.
Orzechy posiekać i  podsmażyć  bez dodatku tłuszczu na patelni.
W garnku skarmelizować 150g cukru i 2 łyżki wody (karmel nie możne być zbyt ciemny). Dodać 50g masła i wymieszać. Wlać kremówkę i gotować 1 min. Orzechy wsypać do karmelu i wymieszać. Całość wyłożyć do tortownicy, którą uprzednio smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto drożdżowe podzielić na 15 jednakowych kawałków. Uformować kulki. Wyłożyć je na orzechy, przykryć i odstawić na kolejne 30 min. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na 20 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 min. Następnie wyłożyć ciasto na talerz orzechami do góry.

SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze