Składniki:
- mąka pszenna 500g
- cukier 200g
- masło miękkie 100g
- jajko 1 szt
- mleko 200ml
- drożdże świeże 42g
- orzechy laskowe 50g
- migdały lub orzechy włoskie 50g
- kremówka 100g
- szczypta soli
Wykonanie:
W misce mieszamy ze sobą mąkę, 50g cukru, sól, 50g masła i 1 jajko. Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy drożdże, rozpuszczamy je. Dodajemy do mieszanki z mąką. Wyrabiamy ciasto. Musi bez problemu odchodzić od ręki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 min.
Orzechy posiekać i podsmażyć bez dodatku tłuszczu na patelni.
W garnku skarmelizować 150g cukru i 2 łyżki wody (karmel nie możne być zbyt ciemny). Dodać 50g masła i wymieszać. Wlać kremówkę i gotować 1 min. Orzechy wsypać do karmelu i wymieszać. Całość wyłożyć do tortownicy, którą uprzednio smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto drożdżowe podzielić na 15 jednakowych kawałków. Uformować kulki. Wyłożyć je na orzechy, przykryć i odstawić na kolejne 30 min. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na 20 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 min. Następnie wyłożyć ciasto na talerz orzechami do góry.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Czekam na Wasze komentarze