środa, 20 listopada 2013

Turkish delight

Turkish delight... kto kiedykolwiek miał okazję być w Turcji, wie o czym mowa. Bardzo słodki deser, o konsystencji galaretki otoczonej w cukrze pudrze. Fajny smak, zwłaszcza ten różany, ale swoje musi w lodówce odstać. No i niestety składniki są ciężko dostępne. Cream of tartar, czyli kwaśny winian potasu można kupić tylko w necie. Z wodą różaną jest podobnie. Ale myślę, że warto szukać nowych smaków nawet jeśli wymaga to dużego nakładu czasu  i pracy. Gorąco polecam : RÓŻANE I CYTRYNOWE TURKISH DELIGHT.

Składniki:
  • cukier 850g
  • żelatyna w proszku 21g
  • mąka kukurydziana 125g
  • cream of tartar (kwaśny winian potasu) 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 2 łyżki + 1 łyżeczka
  • olej 1 łyżeczka
  • woda różana 1 łyżeczka
  • barwnik spożywczy czerwony i żółty po kilka kropli
  • cukier puder 80 g
Wykonanie:

Cukier zalewamy 500 ml wody i podgrzewamy aż się rozpuści. Gotujemy 25 min na małym ogniu.
Żelatynę mieszamy z mąką i cream of tartar. Stopniowo dadajemy 500 ml wody. Podgrzewamy i ubijamy, aż pasta będzie bardzo gęsta i jednolita, czyli ok 5 min. Odstawiamy.
W garnku łączymy masę i syrop cukrowy, mieszamy i na małym ogniu gotujemy 1 godzinę, co jakiś czas mieszając.
Dwie blaszki smarujemy olejem. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy wodę różaną i barwnik czerwony, do drugiej sok z cytryny i barwnik żółty. Odstawiamy na 4 godziny lub dłużej. Gdy masy zastygną, wyjmujemy je, kroimy i obtaczamy w cukrze pudrze.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze