I kolejna Babeczka na blogu. Tym razem na maślance. Bardzo lekka, delikatna i słodka. Limonka dodaje ciastu odrobiny kwaskowości, która jest bardzo delikatnie wyczuwalna. Każdemu, kto nie lubi spędzać dużo czasu na robieniu czegoś skomplikowanego i trudnego gorąco to ciasto polecam.
SKLADNIKI:
- limonka 2 szt
- masło 250g
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- cukier biały 100g
- cukier trzcinowy 100g*
- jajka 4 szt
- mąka pszenna 380g
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- maślanka 100 ml
- cukier puder 200g
Limonki umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę z jednej sztuki. z obu wycisnąć sok.
Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym, cukrem białym i trzcinowym. Wymieszać ze startą skórkę z limonki. Miksując dodawać po jednym jajku, potem pomału dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, maślankę i połowę soku z limonki.
Formę do babki wysmarować masłem i posypać mąką. Wylać do niej ciasto. Babkę piec w temp 170 st C przez 50 min. Ostudzić i wyjąć delikatnie z formy.
Wymieszać resztę soku z limonki z cukrem pudrem. Gotową polewą udekorować ciasto.
SMACZNEGO!!!
* zamiast 100g cukru trzcinowego można dodać 100g zwykłego białego cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Czekam na Wasze komentarze