środa, 19 marca 2014

BABKA NA MAŚLANCE

I kolejna Babeczka na blogu. Tym razem na maślance. Bardzo lekka, delikatna i słodka. Limonka dodaje ciastu odrobiny kwaskowości, która jest bardzo delikatnie wyczuwalna. Każdemu, kto nie lubi spędzać dużo czasu na robieniu czegoś skomplikowanego i trudnego gorąco to ciasto polecam.

SKLADNIKI:
  • limonka 2 szt
  • masło 250g
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • cukier biały 100g
  • cukier trzcinowy 100g*
  • jajka 4 szt
  • mąka pszenna 380g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • maślanka 100 ml
  • cukier puder 200g
WYKONANIE:

Limonki umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę z jednej sztuki. z obu wycisnąć sok.
Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym, cukrem białym i trzcinowym. Wymieszać ze startą skórkę z limonki. Miksując dodawać po jednym jajku, potem pomału dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, maślankę i połowę soku z limonki.
Formę do babki wysmarować masłem i posypać mąką. Wylać do niej ciasto. Babkę piec w temp 170 st C przez 50 min. Ostudzić i wyjąć delikatnie z formy.
Wymieszać resztę soku z limonki z cukrem pudrem. Gotową polewą udekorować ciasto.
 
SMACZNEGO!!!
 
* zamiast  100g cukru trzcinowego można dodać 100g zwykłego białego cukru.
 
 
 

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze