sobota, 22 marca 2014

TARTA Z KREMEM POMARAŃCZOWYM POD PIERZYNKĄ Z CHRUPIĄCEJ BEZY.

Ciasto to zrobiłam z okazji przyjazdu mojej Mamy. Ona bardzo lubi bezę, ale Pavlova trochę jej się  przejadła, dlatego wybór był prosty. Tarta z jakimś dobrym kremem przykrytym wielką czapą z bezy. Do cytryn ostatnio mam lekką awersję ( efekt codziennego picia wody z cytryną) więc żeby krem nie był mdły - padło na pomarańczę. I to była dobra decyzja. Krem jest pysznie pomarańczowy, cudownie przełamuje słodycz bezy. Ja niestety musiałam poprzestać na jednym malutkim kawałku, ale reszta domowników sobie nie żałowała ;) Więc chyba smakowało.....
 
SKŁADNIKI na ciasto kruche:
  • mąka pszenna 180g
  • cukier puder 2 łyżki
  • masło, zimne 100g
  • żółtko 1 szt
  • woda zimna 2 łyżki
WYKONANIE:
 
Wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie lub w mikserze do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy kulę i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy ciasto do lodówki na ok 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkujemy je  i wykładamy nim formę do tarty (średnica ok 24 cm). Formę uprzednio smarujemy dość grubo masłem.
Po wylepieniu ciastem formy, nakłuwamy je widelcem i wkładamy do lodówki na ok 10 min. Nagrzewamy piekarnik do 190 st C (góra - doł). Wyjmujemy ciasto i wykładamy je folią aluminiową (dół i brzegi) a następnie folię czymś obciążamy (fasolą, np.) Pieczemy 15 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, zdejmujemy folię  i pieczemy jeszcze ok 10 min. Wyjmujemy z piekarnika.
 
SKŁADNIKI na krem pomarańczowy:
  • pomarańcze 2 szt (skórka i sok)
  • cukier 70g
  • woda 130 ml
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki czubate
  • masło 60g
  • jajko 1 szt
  • żółtko 3 szt
WYKONANIE:
 
Sok z pomarańczy i wodę wlewamy do garnka, wrzucamy skórkę pomarańczową, mąkę i cukier. Mieszamy aż masa zgęstnieje. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i znowu mieszamy. Kiedy masło całkowicie rozpuści się z masie dodajemy jajko i żółtka.  Wszystko mieszamy na wolnym ogniu do momentu, aż masa będzie zwarta. Garnek przykrywamy folią aluminiową, aby na masie nie tworzył się kożuch.
 
SKŁADNIKI na bezę:
  • białka 4 szt
  • cukier 200g
  • mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
WYKONANIE:
 
W czystym naczyniu ubijamy białka na sztywno, powoli wsypujemy cukier nie przestając ubijać piany. Kiedy piana będzie już bardzo sztywna, dodajemy mąkę i wszystko mieszamy.

Na tarte wykładamy krem a następnie układamy pianę z białek.  Całość zapiekamy w temperaturze 170 st C  przez 20-30 min. Studzimy.

SMACZNEGO!!!

 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze