poniedziałek, 5 maja 2014

OBIAD DLA TYCH CO NA DIECIE - MOC SMAKÓW

Dieta nie musi się kojarzyć tylko i wyłącznie z jedzeniem  mdłym i w dodatku w ilości mikroskopijnej. Trochę węglowodanów (kasza), więcej białka (mięso) i nieograniczona ilość warzyw tworzą pyszny i zdrowy obiad, który z pewnością nie odłoży się nam w boczkach, tylko da energetycznego kopa na resztę dnia. 
Zważywszy na to, że trwa sezon na szparagi, dzisiaj też nie mogło ich zabraknąć na moim stole. Białe i zielone -  były zapiekane w piekarniku z dodatkiem oliwy, różnokolorowego pieprzu, soli morskiej i czarnego sezamu. W połączeniu z pieczonym indykiem z rozmarynem i tymże czarnym sezamem stworzyły przepyszny duet.  Aha... no i oczywiście sos octowy balsamiczny z Modeny o smaku cytrynowym. Polane nim szparagi były naprawdę  fantastyczne.  Do tego kasza jaglana - moja faworytka od kilku miesięcy (jej poświęcę wkrótce osobny post). Całość - przepyszna.  
Warto wypróbować!!!

Składniki :
  • szparagi zielone i białe - po 100 g
  • marchewka (najlepiej młoda) - 1 szt
  • pierś z indyka  - ok 120 g
  • kasza jaglana - ok 50 g
  • szczypiorek - kilka piórek
  • czarny sezam
  • różnokolorowy pieprz w ziarenkach
  • rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny z Modeny ( można pominąć)
Wykonanie:

Szparagi myjemy, białe obieramy, w białych i zielonych obcinamy końcówki. Marchew porządnie myjemy, kroimy w grubsze paski. Wszystko kładziemy na folię aluminiową, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą morską. Ziarenka pieprzu ugniatamy w moździerzu, muszą być większe kawałeczki. Mieszamy pieprz z sezamem i całością posypujemy warzywa z folii. Folię zamykamy w kopertę.
Kawałek piersi z indyka myjemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. Posypujemy rozmarynem i czarnym sezamem. Tak samo jak warzywa kładziemy na kawałku folii aluminiowej, podlewamy delikatnie gorącą wodą i całość zamykamy w kopertę.
Warzywa i indyka kładziemy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku ok 25-30 min  w temp. 180st C.
W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną na sypko, czyli ok 15 min od momentu zagotowania się wody.
Kiedy warzywa i indyk będą gotowi wykładamy wszystko na talerz. Warzywa polewamy octem balsamicznym. Kaszę natomiast posypujemy posiekanym szczypiorem.

Zajadamy ze smakiem :)

SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze