wtorek, 6 maja 2014

SAŁATKA Z GRILLOWANYM SEREM TOFU I SZPARAGAMI

Tym razem szparagi nieco inaczej, bo w wersji grillowanej. Niemniej pyszne,  z dodatkiem dużej ilości sałaty i tofu. A właśnie... znacie ten serek? Największą zaletą tofu, ale jednocześnie i wadą  jest to, że praktycznie nie posiada on smaku. Ale gdybym miała pokusić się o powiedzenie, jaki mniej więcej smak tofu przypomina, to powiedziałabym, że przypomina on zwykły karton ;) Ale nie ma tego złego... Dzięki temu, że ma smak takie jaki ma,  doskonale chłonie smaki innych składników w potrawie.  Dodatkowo jest niskokaloryczny, stanowi doskonały zamiennik mięsa. No i możemy z nim robić praktycznie wszystko. Zapiekać, grillować, panierować i smażyć. Cudo po prostu.
Tym razem wykorzystałam tofu jako składnik sałatki. Ogromna ilość rożnej sałaty, grillowane tofu, grillowane zielone szparagi i pomidor. Wszystko polane sokiem z limonki i sosem octowym wymieszanym z sosem sojowym. Porcja, którą dla siebie zrobiłam łącznie posiadała ok 170 kcal (moja znajomość kaloryczności produktów robi się wręcz imponująca ;),  a było tego na talerzu naprawdę wiele.
Więc jeśli trzymacie linię a na obiad chcecie zjeść przepyszną sałatkę - to zapraszam.
 
Składniki :
  • miks różnych sałat - ok 300g
  • szparagi zielone  - 100g
  • pomidor - 1 średni
  • tofu -50g
  • sół morska gruba
  • pieprz biały
  • sos sojowy - 3 łyżki
  • sok z 1/2 limonki
  • sos octowy -2 łyżki
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:
 
Grill nasmarować przy pomocy pędzelka oliwą. Kiedy rozgrzaną oliwę wyłożyć umyte wcześniej szparagi (końcówki oczywiście odcinamy). Tofu kroimy na plastry i również układamy na rozgrzanym grillu. Pomidora myjemy, osuszamy, kroimy w dość grube plastry. Polewamy wszystko sosem sojowym ( 2 łyżki) i posypujemy  grubą solą oraz białym pieprzem. Grillujemy ok 5 min.
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na większe kawałki.
Po zdjęciu tofu z grilla kroimy go w kostkę. Szparagi kroimy na 4 części. Plastry pomidora przekrajamy na pół.
Do salaterki wrzucamy sałatę, tofu, szparagi i pomidora. Z pozostałego sosu sojowego, soku z limonki i sosu octowego robimy sos (mieszamy wszystko ze sobą). Powstałym sosem polewamy naszą sałatkę.
 
SMACZNEGO!!!
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze