Składniki na ok 16 szt:
- płatki owsiane błyskawiczne 1,5 szkl
- mąka pszenna 1 szkl (śmiało można pół szkl mąki pszennej zastąpić 0,5 szkl mąką razową)
- cukier brązowy 3/4 szkl
- cukier waniliowy 1 opak
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- wiórki kokosowe 0,5 szkl
- kardamon 1 łyżeczka
- żurawina 1 szkl
- jajko 1 szt
- jogurt naturalny 1 szkl
- olej 1/4 szkl
wsypujemy do miski płatki owsiane, mąkę, cukier, cukier waniliowy, kardamon, wiórki, sodę i proszek. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy jogurt i olej. Do miski ze składnikami mokrymi wsypujemy składniki suche. Mieszamy. Dodajemy żurawinę, ponownie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C. Do papilotek nakładamy ciasto na 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20 min. Po ostudzeniu lukrujemy.
Lukier pomarańczowy :
- pomarańcza 1 szt
- cukier puder ok 2 szkl
Pomarańcze bardzo dokładnie myjemy, ścieramy trochę skórki na tarce z drobnymi oczkami ( do dekoracji). Wyciskamy sok z połówki pomarańczy do miski i mieszając powoli wsypujemy cukier puder. Lukier musi być dość gęsty i błyszczący. Dekorujemy muffinki. Ma górę muffinek, zanim lukier zastygnie można położyć albo startą skórkę z pomarańczy albo posiekaną kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Czekam na Wasze komentarze