piątek, 18 października 2013

Rolada biszkoptowa z kremem mascarpone i granatem

Jest!!! Przepyszna, delikatna rolada biszkoptowa z dużą ilością śnieżnobiałego kremu w którym zatopione są czerwono-różowe ziarenka granatu. Nie ukrywam, że uwielbiam kremy na bazie serka mascarpone. Jego kremowa konsystencja w połączniu z delikatnością śmietanki dają fantastyczny efekt. Do tego granat, który nie tylko daje motyw kolorystyczny, ale także "przebija" słodki  kremu.
Gorąco polecam!!!
 
Składniki:
  • jajka 4 szt
  • cukier 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • olej
  • serek mascarpone 250g
  • śmietana 36% 200g ( lub  śmietanę 30% ale wtedy dodajemy 1 śmietanfix)
  • cukier puder 4 łyżki + do posypania
  • granat
  • szczyptę soli
Wykonanie:
 
Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. W osobnej misce przesiać mąkę ziemniaczaną używając sitka, po czym dodać proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. W innej misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. I do tej masy stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać bardzo dokładnie. Do utartych żółtek połączonych z mąką dodać pianę z białek. I bardzo delikatnie wymieszać aż do połączenia się składników.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić ciasto na całej powierzchni. Biszkopt pieczemy ok 15 min w temp 180 st C.
Upieczony blat biszkoptowy przekładamy na kolejny arkusz papieru do pieczenia, który wcześniej smarujemy odrobiną oleju (papier na którym piekło się ciasto musi być na górze). Usuwamy papier na którym piekliśmy.
Za pomocą natłuszczonego arkusza, na którym znajduje się teraz nasze ciasto, zaczynamy delikatnie zwijać roladę. Zostawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone. Dokładnie mieszamy.
Granat myjemy, przepoławiamy na pół lub na ćwiartki. Łyżeczką wyjmujemy ziarenka.
Ostudzoną roladę rozwijamy, smarujemy kremem i posypujemy ziarenkami granatu. Ponownie zwijamy roladę, i zwijamy ją w arkusz papieru do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i ziarenkami granatu.
 
SMACZNEGO!!!
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze