czwartek, 17 października 2013

Pieczone warzywa z tymiankiem

Kto nie za wiele czasu na gotowanie, a chce zjeść na obiad coś pysznego i zdrowego z pewnością doceni potrawy proste i szybkie w przygotowaniu. Jak np. PIECZONE WARZYWA Z TYMIANKIEM. Osobiście do tej potrawy używam : pieczoną paprykę, cukinie, cebulę, kalarepę, dynie i marchew. Najpierw fajnie jest opiec paprykę w piekarniku, by zdjąć z niej skórkę. Upieczona w ten sposób papryka na fantastyczny słodki smak. W tym celu zawijamy warzywo w folię aluminiową, podgrzewamy piekarnik do 200 st.C i pieczemy paprykę ok 40 min. Po tym czasie  wyjmujemy paprykę z folii i wkładamy na jakieś 15 min do torebki foliowej. Papryka się "spoci" i bez problemów zdejmiemy z niej skórkę. Kroimy marchew, dynie i obraną paprykę w słupki. Cebulę dzielimy na 4 części. Resztę warzyw kroimy na kawałki. Wszystko wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewany warzywa oliwą, posypujemy solą (najlepiej grubą morską) i pieprzem oraz tymiankiem. Następnie wkładamy do piekarnika na jakieś 20 min w 180 st.C. Co jakieś czas można je przemieszać by pokryły się warstwą oliwy. Podawać na ciepło.
U mnie również zagościły opiekane ziemniaczki z oliwą i mieszanka ziół dalmatyńskich. Pycha.


2 komentarze:

Czekam na Wasze komentarze