Składniki na ok 25 szt:
- mąka 200g
- drobno zmielone migdały lub orzechy laskowe 100g
- masło 180g
- cukier puder 80g + do posypania ok 1 łyżki
- przyprawa do piernika 3 łyżeczki
- szczypta soli
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, sól, drobno zmielone orzechy i cukier puder. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać masło pokrojone w kostkę. Wszystko zagnieść na jednolitą masę.
Z ciasta robić prostokąciki wielkości orzecha włoskiego, a następnie wyformować z tego księżyce, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Księżyce pieczemy w temp 170 st C ok 12 min do złotego koloru. Podczas pieczenia księżyce mogą trochę się "rozłazić". Jeżeli tak się dzieje, śmiało otwieramy piekarnik i nożem zgarniamy ciasto z powrotem na swoje miejsce.
Cukier i resztę przyprawy do piernika mieszamy. Posypujemy mieszanką lekko ciepłe ciasteczka.
SMACZNEGO!!!
Takie szybkie wypieki to ja lubię :-).
OdpowiedzUsuńJa też :) szkoda tylko, że tak szybko znikają...
OdpowiedzUsuń