czwartek, 24 października 2013

Kruche księżyce

Zrobienie tych ciasteczek zajęło mi dokładnie 10 min ( bez czasu pieczenia oczywiście). Po spróbowaniu jednego żałowałam, że zrobiłam tylko z połowy porcji. Pyszne... KRUCHE MIGDAŁOWE KSIĘŻYCE. Jeśli ktoś lubi orzechowy smak to ciastka będą mu bardzo smakować.

Składniki na ok 25 szt:
  • mąka 200g
  • drobno zmielone migdały lub orzechy laskowe 100g
  • masło 180g
  • cukier puder 80g + do posypania ok 1 łyżki
  • przyprawa do piernika 3 łyżeczki
  • szczypta soli
Wykonanie:

 Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, sól, drobno zmielone orzechy i cukier puder. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać masło pokrojone w kostkę. Wszystko zagnieść na jednolitą masę.
Z ciasta robić prostokąciki wielkości orzecha włoskiego, a następnie wyformować z tego księżyce, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Księżyce pieczemy w temp 170 st C ok 12 min do złotego koloru. Podczas pieczenia księżyce mogą trochę się "rozłazić". Jeżeli tak się dzieje, śmiało otwieramy piekarnik i nożem zgarniamy ciasto z powrotem na swoje miejsce.
Cukier i resztę przyprawy do piernika mieszamy. Posypujemy mieszanką lekko ciepłe ciasteczka.

SMACZNEGO!!!



2 komentarze:

Czekam na Wasze komentarze