wtorek, 22 października 2013

Mini tarty z kremem cytrynowym i bezowymi kleksami

Marzyły mi się od dawna. Małe, słodkie cuda... MINI TARTY Z KREMEM CYTRYNOWYM I BEZOWYMI KLEKSAMI.
Proste w wykonaniu, pyszne, bo lekko kwaskowe. Składniki do nich znajdują się raczej w każdym domu, nie trzeba biegać z listą po sklepie :)
Bardzo serdecznie polecam!!!

Składniki na 6 szt:
  1. Ciasto :
  • mąka 200 g
  • cukier 50 g
  • szczypta soli
  • masło 120 g
    2. Krem i bezy:
  • żółtka 4
  • słodzone mleko skondensowane 250 g
  • sok z cytryny 5 łyżek
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • białko 2
  • cukier 50 g
  • cukier puder do dekoracji
Wykonanie:

Mąkę posiekać z cukrem, solą i posiekanym masłem oraz 2 łyżkami zimnej wody. Uformować gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 180 st C (góra-dół). Ciasto rozwałkować i powypełniać foremki na tartaletki (sr.10 cm)
Żółtka utrzeć z mlekiem, sokiem i mąką ziemniaczaną. Masę wylać na ciasto. piec ok 15 min. Białka ubić na sztywno z cukrem. Wycisnąć szprycą na ciastka. Piec ok 5 min. Posypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze