Składniki:
- mleko skondensowane słodzone 200 ml
- cukier 150g
- śmietanka 30% tł 200 ml
- cukier waniliowy 1 opak
- jajka 2 szt
- likier lub syrop (smak zależy od owoców, których będziemy używać) ok 110 ml
- maliny ok 150g
- masło ok 50g
Foremki do flanu smarujemy delikatnie masłem.
100g cukru karmelizujemy na suchej patelni, aż powstanie ciemnozłoty karmel. Wylewamy po równo do każdej z foremek. Karmel, który zostanie na patelni nie wylewamy.
W misce mieszamy jajka, mleko i śmietankę. Dodajemy cukry oraz likier bądź syrop. Mieszamy. Wlewamy do foremek na 3/4 wysokości, które ustawiamy w naczyniu żaroodpornym wypełnionym zimną wodą do 1/2 wysokości. Wszystko wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 st C (termoobieg) lub 150 st C ( góra - dół). Pieczemy 40-50 min. Następnie studzimy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Przed podaniem wyjmujemy flan z foremek. Rozgrzewamy pozostały na patelni karmel, dodając trochę masła i 2-3 łyżki wody. Podgrzewamy i wrzucamy maliny ( ja dałam mrożone). Gotujemy ciągle mieszając ok 3 min. Polewamy flan.
SMACZNEGO!!!
super, extra, zajeb... przepyszne...
OdpowiedzUsuń