Oto : KRUCHE CHOINKI.
Składniki:
- mąka pszenna 375g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier puder 400g
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
- cynamon 1 łyżeczka
- masło 150g
- jajka 2 szt
- kolorowa posypka
Mąkę, proszek do pieczenia i 150 g cukru pudru wsypujemy na stolnicę. Mieszamy z cynamonem i szczyptą soli. Rozbijamy jajka. Dodajemy 2 żółtka i posiekane masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wykładamy na stolnicę i rozwałkujemy na grubość ok 3 mm a następnie wykrawamy ciasteczka (gwiazdki). Blaszki do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia na którym układamy ciastka. Pieczemy ok 20 min w 160 st C na złoty kolor.
Dwa białka, które nam zostały ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy resztę cukru pudru i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy.
Ostudzone ciastka przekładamy na deskę lub coś innego stabilnego i na środku każdej gwiazdki robimy kleks z lukru, na ten kleks kładziemy kolejne ciastko i tak kleimy każdą kolejną gwiazdkę. Za pomocą lukru przyklejamy wierzch choinki - gwiazdkę na czubku. Resztą lukru dekorujemy drzewko wg uznania a następnie, póki lukier nie zastygł, posypujemy kolorową posypką.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Czekam na Wasze komentarze