czwartek, 14 listopada 2013

Czekoladowe cudo z rurkami

Na wstępnie musze zaznaczyć, że nie jestem miłośniczką czekolady. Nie lubię jej pod żadną postacią i dlatego upieczenie ciasta, które składa się między innymi z czekoladowego biszkopta oraz czekoladowej pianki było dla mnie ciekawym doświadczeniem. Tym bardziej, że trzeba było spróbować to co się upiekło :) I  tu byłam mile zaskoczona: biszkopt, biały krem karmelowy z mascarpone i pianka czekoladowa smakowały razem nad bardzo dobrze.  I choć nie stałam się ( i na pewno się już nie stanę czekoladożercą) nabrałam ochotę na dalsze eksperementy z czekoladą.  Polecam Wam : CZEKOLADOWE CUDO Z RURKAMI CZEKOLADOWYMI.

Biszkoptowy spód :
  • masło 100g
  • cukier puder 100g
  • jajka 2 szt
  • mąka 100g
  • kakao 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
Biały krem  :
  • śmietana 30 % 250 ml
  • zagęstnik do śmietany 1 opak
  • serek mascarpone 250g
  • cukier puder 80g
  • syrop karmelowy lub likier, np. wiśniowy, orzechowy

Pianka czekoladowa:
  • jajka 2 szt
  • gorzka czekolada min 70% tł. 125g
  • śmietana 30 % 30 ml
  • zagęstnik do śmietany 1/2 opak
  • cukier 20g
Dekoracja:
  • rurki waflowe ok 1 i 1/2 opak
  • dekorację z czekolady
Wykonanie spodu:

Miękkie masło utrzeć  z cukrem na krem. Wbić jajka i ubijać nadal. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, przesiać na masę i wymieszać ( nie miksować). Formę o średnicy ok 22 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko dno). Wlać ciasto i piec  ok 25 -30 min w 170 st C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i ostudzić.

Wykonanie białego kremu:

Śmietankę ubić z zagęstnikiem na sztywno.  Serek mascarpone wymieszać z likierem /syropem i cukrem pudrem na puch. Po trochu dodawać bitą śmietanę, delikatnie mieszając. Krem wstawić do lodówki.

Wykonanie pianki czekoladowej:

 Sparzyć jajka (salmonelli mówimy zdecydowane - NIE :) Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać żółtka i  50 ml śmietany. Wymieszać. Resztę śmietanki ubić na sztywno.  Wymieszać z pianą z białek  i czekoladą. Wstawić do lodówki na ok 2 godziny.

Na biszkopt wykładamy biały krem, wyrównujemy, a następnie wykładamy czekoladową piankę. Zostawiamy 2-3 łyżki pianki do dekoracji boków ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki. 
Tort przekładamy na paterę, smarujemy boki kremem i obkładamy dookoła rurkami waflowymi.
Górę dekorujemy ozdobami czekoladowymi *

SMACZNEGO!!!

*Aby samemu zrobić różnego rodzaju ozdoby z czekolady, wystarczy rozpuścić czekoladę (lub najlepiej kuwerturę) na parze wodnej, następnie napełnić płynną czekoladą rękaw cukierniczy i na papierze do pieczenia rysować różne wzory. Ważne jest, aby były to wzory dość grube. Po wystygnięciu czekolady papier do pieczenia delikatnie odrywany od ozdób.


 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze