wtorek, 26 listopada 2013

Piernikowe witrażyki

Oryginalnie wyglądają i bardzo dobrze smakują. Ale trzeba im pozwolić poleżeć kilka dni, bo wówczas ciasto piernikowe robi się miękkie. Chciałabym móc je powiesić na choince, ale wiem, że nie doczekają Świąt :) (zresztą do Świąt zapewne zrobię je jeszcze nie raz). Ja niestety też nie czekałam aż zmiękną i zjadłam kilka jeszcze gorących, wyjętych prosto z piekarnika :))
Pyszne.. i śliczne : PIERNIKOWE WITRAŻYKI.

Składniki :
  • mąka pszenna 600gr
  • masło 1/2 kostki, czyli ok 100-120gr
  • miód naturalny 1 szkl
  • cukier puder 1/2 szkl
  • jajko 1 szt
  • przyprawa korzenna 2-4 łyżki
  • soda oczyszczona 2 łyżeczki
  • landrynki owocowe 200gr
Wykonanie:

Masło rozpuszczamy, dodajemy miód i cukier puder, delikatnie podgrzewamy. Wystudzoną masę połączyć stopniowo z przesianą mąką. Wbić jajko, dodać sodę i przyprawę. Zagnieść elastyczne ciasto.
Podzielić je na kilka części, każdą rozwałkować i wykrawać dużymi foremkami różne formy.  Landrynki podzielić kolorami, zmielić lub potłuc na mniejsze kawałeczki. Ciastka wykładać na wyłożonym papierem do pieczenia blaszce.
W każdym ciastku u góry zrobić dziurkę ( słomką), a pośrodku wyciąć niewielki otwór i wypełnić je landrynkami jednego koloru. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12 min w temp 150-160 st C. Wyjąć i zanim zdejmie się je z blaszki należy całkowicie ostudzić.
Polukrować wg upodobań.

SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Wasze komentarze